Lavovi Terange plaše Engleze

Hari Kejn nije dao gol u grupi, ali se naoštrio za nokaut fazu - rival Engleske u osmini finala je šampion Afrike Senegal (20 h)

2631 pregleda 1 komentar(a)
Hari Kejn, Foto: HANNAH MCKAY
Hari Kejn, Foto: HANNAH MCKAY

”Lavovi Terange” protiv “ tri lava” - selekcije koje, barem u nadimku, povezuje kralj životinja, sastaće se večeras na stadionu Al Bajt u Al Koru u četvrtom duelu osmine finala Mundijala u Kataru.

Nikada Englezi u dosadašnjih 20 okršaja nisu izgubili od neke reprezentacije iz Afrike, ali nikada se nisu sastali sa Senegalom - šampionom Starog kontinenta, selekcijom koja se nakon 20 godina vraća u nokaut fazu najvećeg fudbalskog takmičenja.

”Impresionirani smo Senegaslcima - vrlo su ponosan tim, sa sjajnim takmičarskim duhom i sa puno vjere u sopstvene mogućnosti. I sve su to uradili bez Sadija Manea”, kazao je Sautgejt.

Najstarija fudbalska reprezentacija želi, međutim, da zakorači među osam najboljih na Svjetskom prvenstvu - prije četiri godine, u Rusiji, uspjela je to tijesnom pobjedom protiv Kolumbije u penal-seriji.

Hari Kejn je na tom Mundijalu, koji su Englezi završili kao četvrti, bio najbolji strijelac sa šest golova. Sada, u Kataru, još nije postigao gol, iako je njegova reprezentacija bila najefikasnija u grupnoj fazi (devet golova).

Da li je drugi najbolji strijelac u istoriji Gordog Albiona (fale mu samo dva gola da dostigne Vejna Runija) u golgeterskoj krizi, ili je samo tempirao formu za najvažnije mečeve, mogao bi da pokaže i večerašnji duel.

”Mundijal 2018. smo započeli ubjedljivim pobjedama, što nije loše sa mentalne strane, ja sam dao pet golova u grupi, ali imam utisak da sam potrošio mnogo energije. Kako je turnir odmicao, moja forma je pala, kao da sam izgubio oštrinu. Zato sam za ovo Svjetsko prvenstvo pokušao da se drugačije pripremim, da budem na fizičkom i psihološkom vrhuncu kada je najvažnije”, kazao je Kejn.

Koliko je, međutim, 29-godišnji napadač značajan za Engleze, čak i kada ne daje golove, govori i to što je trenutno na vrhu liste asistenata Mundijala sa tri asistencije.

”Mogao sam da dam dva ili tri gola u grupnoj fazi, ali to sada i nije važno - najbitnije je da se ona dobro završila za Englesku. Osjećam se dobro, naoštreno”, istakao je Kejn.

Otkako je Gana prije 12 godina nesrećno eliminisana od Urugvaja u četvrtfinalu, nijedan afrički tim nije prošao među najboljih osam na mundijalima. Statistika nije uz Senegalce - Evropljani su dobili čak sedam od posljednjih osam duela sa afričkim timovima u nokaut fazi svjetskih prvenstava.

Posljednju pobjedu, međutim, upisali su upravo “Lavovi Terange” - 2002. godine, u osmini finala protiv Švedske.

”Iako je prošlo 20 godina, koriste nam ti podaci i iskustva”, kaže pomoćnik selektora Senegala, Režis Bogart.

Selektor Aliju Sise je “propustio” pres-konferenciju zbog prehlade.

”Propustio je i posljednjih nekoliko treninga, ali sam siguran da će biti sa nama na klupi. On je bio dio tog sjajnog tima 2002. godine i ekipa mu zaista vjeruje zbog tog iskustva koje je imao kao igrač. Pobijediti Englesku - bio bi to veličanstven uspjeh”, istakao je Bogart.

ENGLESKA - SENEGAL

Al Kor - Stadion “Al Bajt”. Kapacitet: 68.895. Sudija: Ivan Barton (Salvador). Početak u 20 sati.

Engleska (4-3-3): Pikford - Voker, Stouns, Megvajer, Šo - Rajs, Henderson, Belingem - Rašford, Kejn, Foden;

Senegal (4-3-3): E. Mendi - Sabali, Kulibali, Dijalo, Džejkobs - P. Gaj, N. Mendy, Sis - Endiaje, Dia, Sar.

Bonus video: