"Vatreni" oprezni pred Japan: Hrvatska ne želi sudbinu velesila

Koliko "samuraji" znaju da budu neugodni govori to što su u grupi pobjeđivali Njemačku i Španiju i osvojili prvo mjesto. Meč počinje u 16 sati

5169 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Hrvatska - Japan je par osmine finala Mundijala koji niko nije mogao da predvidi, ni nakon žrijeba, ali ni pred sam početak turnira u Kataru.

Ako su i “vatreni” bili među favoritima da prođu grupu (na kraju je ispala Belgija), onda Japance je malo ko vidio među 16 najboljih iz grupe u kojoj su bili Španci, Njemci i Kostarikanci.

Logika je govorila da bi u osmini finala mogla da se gledaju dva derbija, ali sve prognoze su pale u vodu zahvaljući “samurajima” i Marokancima...

Dogodilo se čudo, Japan je pobjeđivao dva favorita - jednog poslao kući još prije nekoliko dana (Njemačku) i sa prvog mjesta stigao do nokaut faze. Jeste senzacionalno, ali i potpuno zasluženo.

"Malo ko je očekivao Japan, ali je zaslužio poštovanje nakon svega što je uradio u grupi. Poenta je da Hrvatska ne smije da potcijeni nikog, a konkretno Japanci su savladali dva velikana. Znači da imaju kvalitet i zašto ne bi opet pobijedili? Sigurno vjeruju da to mogu", rekao je selektor “vatrenih” Zlatko Dalić i dodao:

"Japanci su pokazali karakter i zavidan nivo. Nije slučajno da su protiv Njemačke i Španije preokrenuli u drugom poluvremenu, sve to dosta govori o našem protivniku", kazao je Dalić.

Hrvatska je u grupi osvojila pet bodova, imala je i sreće, konkretno protiv Belgije u direktnom duelu za prolaz kada se ispromašivao Romelu Lukaku.

"Najvažnije je da se prošla grupa koja je bila veoma zahtjevna. Imali smo odličnih momenata, bilo je i trenutaka koji nisu bili dobri, a sada počinje nokaut faza i sve mora da bude na višem nivou", istakao je Dalić.

Japan - Hrvatska grafik
foto: Graphic News

Dalić neće moći da računa na lijevog beka Bornu Sosu, očekuje se da ga zamijeni Borna Barišić.

"Imamo problema oko sastava i nećemo rizikovati ni sa kim ko nije sto odsto spreman".

Hrvatska je u Rusiji prije četiri godine bila vicešampion, to joj daje za pravo da sanja velike stvari i u Kataru.

"Imamo svoj san, a 2018. smo pokazali da je sve ostvarivo. Snovi se ostvaruju - nekon prije, nekom kasnije. Titula? Pokušaćemo, ali to je težak posao. Hrvatska nije iznenađenje, već 20 godina pruža sjajne igre na mundijalima. Nećemo da gledamo tako daleko, danas je prvi stepenik", poručio je Dalić.

Japan je četvrti put u osmini finala Mundijala, nakon 2002, 2010. i 2022. godine. Sada želi da prvi put u istoriji napravi iskorak.

"Imamo ogroman motiv. Znamo da smo autsajderi, ali pobjeda je jedina opcija. Da bismo do nje došli treba da budemo mirni kao što smo bili protiv Njemačke i Španije", rekao je selektor Japana Hađime Morijasu koji dodaje:

Japan, SP Katar 2022.
foto: Reuters

"Veoma poštujem Hrvatsku i dobro je poznajem. To je svjetski vicešampion i tim koji ima ogroman kvalitet. Ali, očekujem da naš meč traje 120 minuta".

JAPAN - HRVATSKA

Al Vakra - Stadion “Al Žanub”. Kapacitet: 44.325. Sudija: Ismail Elfat (Sjedinjene Američke Države). Početak u 16 sati.

Japan (3-4-3): Gonda - Tomijasu, Taniguči, Jošida - Ito; Morita, Tanaka, Nagatomo - Doan, Maeda, Kamada;

Hrvatska (4-3-3): Livaković - Juranović, Lovren, Gvardiol, Barišić - Kovačić, Brozović, Modrić - Kramarić, Livaja, Perišić.

Bonus video: