Hej Džud, uzmi loptu i igraj, to radiš sjajno

"Tek smo u osmini finala, ali bi bilo iznenađenje da Belingem na kraju ne osvoji nagradu za najboljeg mladog igrača. A, ako zadrži ovu formu, onda bi mogao da bude u trci za Zlatnu loptu“, opisuje dosadašnju igru Belingema na Mundijalu u Kataru sajt Goal.com

9414 pregleda 0 komentar(a)
Belingem, Foto: Reuters
Belingem, Foto: Reuters

Fudbaleri Engleske savladali su sinoć Senegal (3:0) i plasirali se u četvrtfinale Svjetskog prvenstva nakon jednog odličnog meča.

Albion je otpor Senegalaca slomio u finišu prvog poluvremena, a poveo je preko Džordana Hendersona. Potom su se u listu strijelaca upisali Hari Kejn i Bukajo Saka, ali se danas ne priča o strijelcima, već o asistentu kod prvog pogotka, fudbaleru koji je započeo akciju kod drugog, a koji na ovom Mundijalu igra fenomenalno, iako ima samo 19 godina – riječ je o fantastičnom Džudu Belingemu. On je sinoć postao najmlađi asistent u istoriji Engleske na prvenstvima svijeta.

Belingem igra sjajno u Kataru, na premijeri protiv Irana je postigao gol i već tada očarao sve na prvenstvu. Standardan je u prvom timu, a u grupnoj fazi je samo protiv SAD, u drugom kolu, ranije izašao iz igre. Sinoć je zamijenjen u 76. minutu.

„Iznenađenje je kada Belingem ne odigra dobro. Već sada je postavio visoke standarde u svojoj igri. On je nezamjenjiv, Engleska nema igrače druge igrače poput njega. A još je tinejdžer. Mentalno je nevjerovatno jak. Tek smo u osmini finala, ali bi bilo iznenađenje da Belingem na kraju ne osvoji nagradu za najboljeg mladog igrača. A, ako zadrži ovu formu, onda bi mogao da bude u trci za Zlatnu loptu“, opisuje dosadašnju igru Belingema na Mundijalu u Kataru sajt Goal.com.

Belingem je sa 17 godina debitovao za Albion i već je odigrao 21 meč, a postigao je gol, uz dvije asistencije. Jedini je od engleskih igrača u Kataru koji ne igra u Premijer ligi. On je od 2020. godine član Borusije Dortmund, ali je pitanje dana kada će se vratiti na Ostrvo budući da su za njega zainteresovani svi veliki engleski klubovi.

Belingem je fudbalom počeo da se bavi kao sedmogodišnjak u Birmingemu. Brzo je pokucao na vrata prvog tima, a debi u seniorskom fudbalu imao je u avgustu 2019. godine na utakmici protiv Portsmuta u Liga kupu. Sa 16 godina i 38 dana oborio je rekord, koji je 49 godina bio na snazi, a čiji je vlasnik bio Trevor Frensis.

Kasnije tog mjeseca postao je još jedan rekorder – protiv Stouka je postigao gol u prvom meču pred domaćim navijačima i postao najmlađi strijelac u istoriji Birmingema, oborivši još jedan rekord klupske legende Frensisa. Dvije nedjelje kasnije je postigao gol i protiv Čarltona i dokazao da je riječ o velikom talentu.

Već do početka marta 2020. godine je odigrao 31 meč za Birmingem, a postigao je četiri gola, uz dvije asistencije, a onda na kraju sezone iznenađujuće napustio Ostrvo i preselio se u Borusiju Dortmund, a engleska ekipa je povukla dres sa brojem 22, koji je nosio ovaj tinejdžer.

Odluka u prelasku u Dortmund je bila sjajna, Belingem je nastavio da piše istoriju – na debiju, 14. septembra 2020. protiv Duisburga u Kupu je postigao gol i sa 17 godina, dva mjeseca i 16 dana postao najmlađi strijelac u istoriji ovog takmičenja. Mjesec dana kasnije, 20. oktobra na utakmici „milionera“ i Lacija u Ligi šampiona je oborio rekord Fila Fodena i postao najmlađi Englez koji je startovao u tom takmičenju.

Prvi gol u Bundesligi je postigao protiv Štutgarta 10. aprila 2021. u drugom dijelu sezone, u svom 24. meču u tom takmičenju. A četiri dana kasnije je u četvrtfinalu Lige šampiona protiv Mančester sitija postigao gol i postao najmlađi strijelac u nokaut fazi ovog takmičenja. Oborio je rekord Bojana Krkića koji je bio na snazi od utakmice Barselone i Šalkea 2008. godine. Te večeri je postao najmlađi Englez koji je bio strijelac u Ligi šampiona, a takođe je postao prvi fudbaler nakon Jurija Tilemansa, koji je prije 18. rođendana odigrao minimum deset utakmica u Ligi šampiona. Svih deset je upisao te sezone.

I naredne sezone je nastavio sa obaranjem rekorda. U septembru 2021. godine, sa 18 godina i 78 dana, postao je najmlađi Englez koji je postigao gol u Ligi šampiona na gostujućem terenu. Osim pogotka na toj utakmici protiv Bešiktaša je bio i asistent.

U februaru 2022. godine je postao drugi najmlađi tinejdžer sa najmanje 50 nastupa u Bundesligi. A sa odličnim igrama je nastavio i ove sezone, pa je protiv Mančester sitija u Ligi šampiona postigao svoj četvrti pogodak u tom takmičenju. Nijedan engleski tinejdžer u ovom takmičenju nije imao takve brojke. Do kraja grupne faze je još dva puta zatresao mrežu.

Džud Belingem
foto: Reuters

Kako to obično biva kada je riječ o vanserijskim talentima, Belingem je brzo dobio priliku da debituje za nacionalni tim. Prvi meč u dresu Engleske odigrao je 2020. godine u prijateljskom meču protiv Republike Irske, kada je u igru ušao u 73. minutu. A protiv Austrije u junu 2021. je prvi put odigrao 90 minuta za Albion, da bi u prvom kolu Evropskog prvenstva protiv Hrvatske zamijenio Harija Kejna i postao najmlađi fudbaler koji je igrao evropskim prvenstvima. Njegov rekord je nekoliko dana kasnije oborio Poljak Kacper Kozlovski. Sa 17 godina i 349 dana Belingem je oborio rekord Majkla Ovena i postao najmlađi engleski fudbaler na jednom velikom takmičenju.

Džud Belingem
foto: Reuters

Tada je bilo jasno da je Belingem sadašnjost i budućnost engleskog fudbala. A onda je u Kataru, u prvom kolu Mundijala, postigao vodeći gol i postao drugi najmlađi engleski fudbaler nakon Ovena koji je postigao gol na svjetskim prvenstvima.

Bilo da igra u napadu, ili pomaže defanzivcima u odbrani Belingem to radi odlično. Ali, u srcu veznog reda leži njegova budućnost igrača koji je nedavno postao najmlađi kapiten u istoriji Borusije Dortmund.

„Džud je fenomenalan. Imati tako mladog igrača na treninzima, koji želi da se takmiči sa starijim od sebe je uzbudljivo. On ima tehniku, zreo je igrač... Biće važan igrač za Englesku“, pravdao je svoj poziv Belingemu prošle godine uoči Eura selektor Engleske Garet Sautgejt.

Godinu dana kasnije nakon ove Suatgejtove izjave Belingem je već važan igrač u timu Albiona.

Bonus video: