Livaković stao na put Japanu: Hrvatska prošla dramu za plasman u četvrtfinale (VIDEO)

"Vatreni" nakon penala slavili 4:2 protiv Japanaca, nakon što je u 120 minuta bilo 1:1

11932 pregleda 17 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Vicešampion svijeta je pregrmio osminu finala, penali očigledno nisu rulet kada u njima učestvuje Hrvatska.

Hrvati idu u četvrtfinale Mundijala u Kataru poslije velike bitke sa Japanom koju je riješio golman Dominik Livaković - odbranio je tri šuta, nakon što je u više od 120 minuta fudbala rezultat bio 1:1.

Japanu ostaju aplauzi kao najprijatnijem ili jednom od najprijatnijih iznenađenja na Svjetskom prvenstvu, ali sada je to slaba utjeha, jer je sve vrijeme duela sa Hrvatima "flertovao" sa pisanjem istorije i prvim plasmanom u četvrtfinale.

Finalista SP iz 2018. tako je slavio četvrti put zaredom u mečevima koji su išli do produžetaka ili penala - to mu je uspjelo još u osmini finala, četvrtfinalu i polufinalu u Rusiji.

Japanci su prvi poveli - fantastičnu akciju iz kornera i opasan centaršut Ricua Doana je u gol pretvorio Daizen Maeda u 43. minutu.

Bila je to zaslužena prednost azijske selekcije, koja je do tada jednostavno pokazala više od tima Zlatka Dalića, mučila ga visokim presingom i tjerala na iznuđena rješenja.

Hrvatska u drugom poluvremenu, ipak, nije gubila glavu, niti jurila po svaku cijenu, a strpljiva igra joj je već u 55. minutu dala rezultat.

Štoper Dejan Lovren je došao u poziciju da centrira, pronašao je Ivana Perišića koji je glavom sa skoro 15 metara šutirao kao nogom - golman Šuiči Gonda je bio bez šansi, favorit je izjednačio.

Nijedan tim nakon izjednačenja nije bio spreman da rizikuje i krene svim snagama naprijed, mada je Hrvatska bila ta koja je izmjenama pokušala da nešto ubrza, promijeni...

Tako su Luka Modrić i Mateo Kovačić izašli sredinom prvog produžetka, zamijenili su ih Nikola Vlašić i Lovro Majer.

Hrvatska
foto: Sofascore

Nije ni to pomoglo da se probije odbrana protivnika, stiglo se do penala gdje se "pojavio" Livaković.

"Ovo mi je najbolja utakmica u karijeri, ali i najdraži trenuci u njoj. Japanci su igrali vrhunski presing o početka, bilo je teško, pobijedili smo kada je izgledalo da je to najteže", rekao je Livaković.

Odbranio je čuvar mreže zagrebačkog Dinama udarce Takumija Minamina, Kaorua Mitome i Maje Jošide, jedini neprecizan na drugoj strani je bio Marko Livaja koji je nonšalatno pokušao i pogodio stativu (sigurni izvođači su bili Vlašić, Marcelo Brozović i Mario Pašalić).

Kiks asa Hajduka, srećom po Hrvate, nije naplaćen, pa "vatreni" nastavljaju san - u četvrtfinalu će igrati sa boljim iz duela Brazila i Južne Koreje koji je večeras od 20 sati.

Bonus video: