Švajcarska vjeruje u iznenađenje, Portugal na ovo čeka 16 godina

Portugalci od 20 sati igraju protiv Švajcarske i jure prvi plasman u četvrtfinale Mundijala još od 2006. i turnira u Njemačkoj

6915 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Portugal i Švajcarska su rivali među kojima teško da može da bude iznenađenja.

Igrali su 25 puta u istoriji, samo ove godine su se sastali dva puta - i to u junu u Ligi nacija kada su upisali po pobjedu.

Sve to je bio najbolji mogući uvod za ono pravo što slijedi večeras na stadionu “Lusail ajkonik” - Portugalci i Švajcarci odlučuju o putniku u četvrtfinale Svjetskog prvenstva u Kataru.

Portugal je osvojio prvo mjesto u grupi u kojoj su bili još Južna Koreja, Gana i Urugvaj, a Švajcarci do osmine finala stigli nakon jedne od najboljih utakmica na Mundijalu - savladali su Srbiju 3:2, prošli kao drugoplasirani iza Brazila, pokazali da igraju moderan fudbal kojim mogu da se suprotstave najboljim ekipama na planeti.

Među takvima je Portugal, koji jeste favorit, ali niko ne očekuje jednostavan posa za ekipu Fernanda Santoša. Portugalci su posljednji put u četvrtfinalu Mundijala bili još 2006. u Njemačkoj...

"Duga je to pauza, preduga za reprezentaciju koja uvijek mora da pobjeđuje", rekao je Santoš i dodao:

"Volim tu vrstu pritiska i želimo svi da prekinemo taj niz. Portugalu je mjesto među najboljima, plasman u četvrtfinale je obaveza", jasan je Santoš, koji je selektor od 2014.

Osvrnuo se Santoš i na Kristijana Ronalda i njegov potencijalni transfer u Saudijsku Arabiju.

"Nemam pojma o tome, niti smo pričali na tu temu. U našem kampu je sve podređeno nacionalnom tim, a to u kojem će klubu igrati zna samo Kristijano", dodao je iskusni stručnjak.

Švajcarci su posljednji put u četvrtfinalu bili prije skoro 70 godina - 1954.

"Kada smo počeli pripreme govorili smo o tome kako bi bilo dobro da uradimo nešto veliko. Imali smo teških perioda, ali oni su ovu ekipu zbližili, vidjelo se i u mečevima u grupi da je timski duh naše najjače oružje. Nismo rekli posljednju riječ u Kataru", rekao je selektor Murat Jakin.

Džerdan Šaćiri se nada da Ronaldo neće imati svoj dan.

"To je igrač kojeg nikada ne smijete da otpišete. Može da postigne gol u svakoj sekundi. Ipak, vjerujem da imamo šansu, svašta može da se dogodi za 95-100 minuta", istakao je Šaćiri.

PORTUGAL - ŠVAJCARSKA

Luisail - Stadion “Lusail ajkonik”. Kapacitet: 88.966. Sudija: Sezar Arturo Ramos (Meksiko). Početak u 20 sati.

Portugal (4-3-1-2): Košta - Dalot, Pepe, Diaš, Kanselo - B. Silva, Neveš, Karvaljo - Fernandeš - Žoao Feliks, Ronaldo.

Švajcarska (4-2-3-1): Kobel - Vidmer, Akanđi, Šer, Rodriges - Frojler, Džaka - Šaćiri, Sou, Vargas - Embolo.

Bonus video: