Azijski mundijalski "šokovi", ali i nedovršen posao u Kataru

Japan, Južna Koreja i Australija (koja se takmiči u azijskoj zoni kvalifikacija) izašli su iz grupne faze, ali niko nije uspio da dostigne uspjeh južnokorejskog tima iz 2002. i selekcije Sjeverne Koreje iz 1966. godine, te da se plasiraju u četvrtfinale

4241 pregleda 0 komentar(a)
Fudbaleri Japana nakon eliminacije od Hrvatske, Foto: Reuters
Fudbaleri Japana nakon eliminacije od Hrvatske, Foto: Reuters

Azija ponovo neće imati predstavnika u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva, ali nekoliko velikih poibjeda i utakmica odigranih na visokom nivou pokazuju da selekcije najvećeg kontinenta smanjuju jaz za najvećim.

Na prvom Svjetskom prvenstvu u arapskom svijetu od azijskih selekcija “stradali” su velikani Argentina, Njemačka, Španija i Portugal, kao i Danska i Vels.

Japan, Južna Koreja i Australija (koja se takmiči u azijskoj zoni kvalifikacija) izašli su iz grupne faze, ali niko nije uspio da dostigne uspjeh južnokorejskog tima iz 2002. i selekcije Sjeverne Koreje iz 1966. godine, te da se plasiraju u četvrtfinale.

Ipak, nisu poklekli lako. Australija je mučila Argentinu u porazu od 2-1, Japan je izgubio penalima od Hrvatske nakon 1:1, a Južna Koreja se borila do kraja uprkos tome što je primila četiri rana gola od sjajnog Brazila.

"Brazil je zaslužio da pobijedi... ali nevjerovatno je ono što se desilo sa korejskim fudbalom u posljednje četiri godine", rekao je selektor Južne Koreje Paulo Bento nakon poraza od 4:1.

“Veoma smo hrabro ušli u meč sa Brazilom, bili smo odani svom stilu do kraja i bio sam veoma ponosan na to”.

Jedno veliko razočaranje bio je učinak zemlje domaćina i azijskog šampiona Katara, koji jedini od šest timova iz konfederacije nije uspio da upiše pobjedu.

Saudijska Arabija je okrenula fudbalski svijet naglavačke, pobijedivši Argentinu Lionela Mesija sa 2:1 u uvodnom meču, što ocijenjeno kao najveći šok u istoriji šampionata svijeta.

Saudijci nisu uspjeli da iskoriste tu pobjedu, izgubili su od Poljske i Meksika, ali će sa obnovljenim samopouzdanjem skrenuti pažnju na sebe u narednim velikim takmičenjima.

Iran, koji je bio rastrzan između igre i antivladinih protesta kod kuće, te prevelikog pritiska medija, doživio je udarac od Engleske sa 6:2 na otvaranju, ali je povratio kredibilitet pobjedom nad Velsom od 2:0, prije nego što je popustio u porazu od Sjedinjenih Država sa 1:0.

Japan je “zaprepastio” i Njemačku i Španiju sa 2:1, protiv Hrvatske za četvrtfinale falilo je sreće.

“Naše pobjede nad Španijom i Njemačkom, dve ponajbolje ekipe na svijetu, su nešto što nam daje veliko samopouzdanje“, rekao je selektor Japana Hađime Morijasu.

“Naravno, ima mnogo stvari koje još moramo da naučimo, ali možemo da pobjeđujemo na svjetskoj sceni. Svi ljudi koji su uključeni u fudbal u Aziji, kao i u Japanu, mislim da mogu da dijele našu sreću”.

Stav Južne Koreje – nema predaje - donio im je pobjedu od 2:1 nad Portugalom Kristijana Ronalda, golom Hvanga u nadoknadi vremena.

Od svih uspjeha selekcija azijske konfederacije, prolazak Australije bio je, možda, i najveće iznenađenje s obzirom na to da su se plasirali na turnir kroz dva plej-ofa – prvo konfederacijski, pa interkontinentalni.

Autsajderski tim Grejema Arnolda se oporavio od poraza od Francuske sa 4:1, pobijedio Tunis i Dansku sa po 1:0 i tek drugi put stigao u nokaut fazu.

“To je odlično za Aziju“, rekao je Arnold.

“Vjerujem da azijski fudbal postaje jači i jači i jači”.

Bonus video: