Istorija je pritisak Brazilu, Tite: I da opet ne osvojimo titulu nastavićemo da sanjamo

Brazil je rano napustio posljednja četiri svjetska prvenstva nakon poraza od evropskih "teškaša" - Francuske (2006), Holandija (2010), Njemačke (2014). te Belgije (2018)

5139 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Brazil je posljednji put osvojio svjetski naslov 2002. predvođen Ronaldom, Rivaldom i Ronaldinjom.

Predugo se čeka na titulu i to jeste opterećenje za tim koji sa klupe vodi Tite, a na terenu Nejmar.

Većina stručnjaka se slaže kako Titeova ekipa ima mnogo talenta i vještine u napadu, ali ipak i nešto slabiju obranu.

Brazil je rano napustio posljednja četiri svjetska prvenstva nakon poraza od evropskih "teškaša" - Francuske (2006), Holandija (2010), Njemačke (2014). te Belgije (2018).

Sada im prijeti svjetski vicešampion Hrvatska.

"Ne mogu preuzeti odgovornost za 20 godina. Ja sam glavni zadnje četiri godine. Imamo lijepu istoriju i to nam stvara veliki pritisak. Mi smo zemlja koja strastveno voli fudbal. Da, postoji pritisak, ali sanjanje je dio svačijeg života. Dobro je sanjati. Čak i ako ne možemo da pobijedimo, jer je samo jedan pobjednik, nećemo prestati da sanjamo," poručio je 61-godišnji Adenor Leonardo Baki, zvani Tite.

Brazil je otvorio SP pobjedom 2:0 protiv Srbije, ali atmosferu su pokvarile povrede Nejmara i Danila. Zatim je došla pobjeda nad Švajcarskom od 1:0, te povreda Aleks Sandra. Uslijedio je poraz od Kameruna 1:0, a zatim i viejst da do kraja Mundijala neće biti Aleksa Telješa i Gabrijela Žesusa.

U dva meča bez Nejmara, nedostajalo "iskre" na sredini terena. Ali, njegovim povratkom probudio se i Brazil. Protiv Koreje u osmini finala Brazilci su odigrali sjajno, posebno u prvom poluvremenu u kojem su postigli četiri gola.

"Kada je Nejmar na terenu to je druga ekipa, bez obzira kako on igrao. Uz njega ostali igrači imaju više samopouzdanja i opasniji su," kazao je novinar Bruno Marinjo iz "Globa".

Bonus video: