Trener sa "glavom avokada" ispisao istoriju, Regragi: Ujedinila nas je ljubav Marokanaca

Valid Regragi, koji je zadirkivao kritičare na turniru u Kataru držeći avokado sa fudbalskom loptom u njemu i upirući prstom u glavu, sada je slavljen i u Maroku i u arapskom svijetu, i u Africi – prvi je afrički trener koji će voditi nacionalni tim u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva

5741 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Kada je Valid Regragi u avgustu naslijedio Vahida Halilhodžića na klupi Maroka, kritičari odluke da otkaz dobije trener koji je selekciju odveo u Katar, sa podsmijehom su dočekali njegovo imenovanje na selektorsku funkciju.

Nazivali su ga, s podsmijehom “trener sa glavom avokada”, aludirajući na njegovu – ćelavost.

“Znam da mnogi žele da izgubimo, kako bi okrivili avokado trenera”, kazao je Regragi uoči meča protiv Belgije.

Maroko je dobio 2:0 i približio se osmini finala.

Valid Regragi, koji je zadirkivao kritičare na turniru u Kataru držeći avokado sa fudbalskom loptom u njemu i upirući prstom u glavu, sada je slavljen i u Maroku i u arapskom svijetu, i u Africi – prvi je afrički trener koji će voditi nacionalni tim u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva.

Njegovi “lavovi sa Atlasa”, nakon odličnih izdanja u grupi, pružili su nevjerovatnu odbrambenu predstavu u osmini finala, dozvolivši Španiji samo posjed bez opasnosti, prije nego što su slavili u penal-ruletu i zakazali duel sa Portugalom.

Regragi je bivši reprezentativac, sa preko 40 nastupa za Maroko, internacionalac u Francuskoj i Španiji, a funkciju selektora je zaslužio nakon što je sa Vidadom iz Kazablanke osvojio prošle sezone i domaću i afričku klupsku titulu.

“Nažalost, nisam igrao na Svjetskom prvenstvu. Bog mi je sada dao priliku da upišem istoriju kao trener”, rekao je Regragi nakon plasmana u osminu finala.

“Rekao sam svojim igračima da treba da budemo ponosni na sebe. Dobili smo priliku koja se možda neće ponoviti. Mislim da Afrikanci mogu daleko da dođu, zašto ne sanjati o osvajanju pehara”.

Od prvog minuta protiv Španije, osjetilo se da je pred svjetskim šampionima iz 2010. duga noć.

Regragijev tim je bio kompaktan od starta, kombinujući odbranu sa kontranapadima koje je vodio Hakim Ziješ, povratnik u reprezentaciju kada je Regragi zamijenio Halilhodžića, sa kojim je imao nepremostiv sukob.

Ali Regragijev značaj seže daleko od taktike na terenu. On svom timu daje samopouzdanje i motiviše ga na jedinstven način.

Regragi je uspio da ubijedi svoje igrače da igraju za cijeli Maroko i kao rezultat toga, timski kamp je bio drugačiji nego ranije.

Dozvolio je igračima da pozovu porodice u trening kamp u Kataru.

“Živim u Parizu, ovo je prvi put da sam prisustvovala turniru na kojem je učestvovao Valid, bilo kao igrač ili trener“, rekla je Regragijeva majka za marokansku TV stanicu Arijadija.

Iako je 14 od 26 igrača u reprezentaciji Maroka rođeno u inostranstvu, njihova ljubav prema zemlji je jasna.

"Borili smo se i usrećili marokanski narod. Napravili smo istoriju i Maroko to zaslužuje. Marokanski narod nas je ujedinio na terenu", rekao je Regragi nakon pobjede nad Španijom.

"Prije ovog Svjetskog prvenstva imali smo dosta problema između momaka koji su rođeni u Evropi i onih koji su rođeni u Maroku. Često sam slušao da naši Evropljani ne vole dovoljno Maroko. Ali, sada smo ujedinjen tim, nema podjela. I ja sam rođen u Francuskoj, ali imam srce koje kuca za Maroko. Sada je i dobro što imamo momke koji su iz Španije, Francuske, Holandije... Spojili smo i različite fudbalske kulture, a ujedinjeni smo u ljubavi prema Maroku".

Moguće je i osjetiti toplinu između Regragija i njegovih igrača tokom treninga jer se prema njima ponaša kao prema prijateljima.

“Oni vole da me udaraju po glavi“, rekao je Regragi. "Možda im to donosi sreću."

Na stadionu Al-Tumama u subotu, marokanski, arapski i afrički svijet nadaće se da će trener sa “glavom avokada” voditi tim do nove istorije i pobjede protiv Portugala.

Bonus video: