Radije ću umrijeti sa mojim idejama: Odveo je Maroko na Mundijal, a zbog principa dobio otkaz

"Umjesto da sam sada u Kataru, sjedim ovdje na kiši. Zaista sam dao cijelog sebe na ovaj projekat u posljednje tri godine, ali ostaće žal što nisam na Svjetskom prvenstvu. To je život", rekao je popularni Vaha za francuske medije

4209 pregleda 6 komentar(a)
Halilhodžić na klupi Maroka, Foto: Shutterstock
Halilhodžić na klupi Maroka, Foto: Shutterstock

Maroko piše najljepšu fudbalsku priču Mundijala, a čovjek koji ih je odveo u Katar gleda ih na TV ekrtanu.

Vahid Halihodžić je u avgustu napustio klupu Maroka, jer nije želio da odstupi od svog stava – za Hakima Ziješa, prvu zvijezdu, u njegovom timu nije bilo mjesta.

On je Ziješa odstranio u toku kvalifikacija zbog nediscipline, imao je pritisak da ga vrati, a nije popustio...

Da jeste, ne bi bilo Valida Regragija, a da li bi bilo ovakvog Maroka....

"Umjesto da sam sada u Kataru, sjedim ovdje na kiši. Zaista sam dao cijelog sebe na ovaj projekat u posljednje tri godine, ali ostaće žal što nisam na Svjetskom prvenstvu. To je život", rekao je popularni Vaha za francuske medije.

On je katao da je Maroko sa njim imao nikad bolje rezultate.

“Sedam pobjeda, jedan remi, davali smo tri gola po utakmici u proseku... Onda su počele kampanje koje su kreirale animozitet između navijača i klubova, lokalaca i Marokanaca koji igraju van zemlje... Pritisak Federacije je postojao. Željeli su od mene da uzmem tri-četiri igrača iako je tim ostvario te rezultate bez njih. Nisam to prihvatio jer tako gubiš kredibilitet. Pojedinci su odbili da igraju za Maroko jer su ih uvjeravali da igraju za Španiju, Italiju ili Francusku... I na kraju, promijene svoje mišljenje kada dođe do Svjetskog prvenstva. Osjećao sam da će ekipa koju sam izgradio učiniti nešto na Svjetskom prvenstvu. Želio sam da okončam karijeru u Kataru i kažem da je dosta", kazao je Halilhodžić.

Ali, ni po tu cijenu nije želio da se, kako kaže, odrekne principa.

"Da sam učinio tako nešto, to ne bi bio Vahid. Radije ću umrijeti sa mojim idejama. Ali, nisam ni ja glup. Sposoban sam da promijenim mišljenje i ako je to za dobrobit tima. Ali, ako nisam siguran da će taj neki momak donijeti više i da će poremetiti naš balans kao grupe... Nikada neću da se povinujem lobiranju", rekao je BIH trener.

Bonus video: