„Kristijano, izvini, ali više nisi potreban Portugalu“

Ronaldo sinoć, prvi put nakon 2008. godine, nije bio u startnoj postavi Portugala na jednom velikom takmičenju

28302 pregleda 20 komentar(a)
Ronaldo, Foto: Reuters
Ronaldo, Foto: Reuters

Zahvaljujući odluci da Kristijana Ronalda ostavi na klupi na utakmici sa Švajcarskom, selektor Portugala Fernando Santoš je oslobodio svoju ekipu i uvećao joj šanse da dođe do same završnice Mundijala u Kataru, piše uticajni fudbalski sajt Goal.com.

U tekstu pod naslovom „Kristijano, izvini, ali više nisi potreban Portugalu“, ovaj sajt podsjeća da Santoš nije mogao da pređe preko Ronaldovog ponašanja na utakmici sa Južnom Korejom, kada je fudbaler negodovao zbog izmjene. Selektor je odlučio da Ronalda ostavi na klupi na meču osmine finala protiv Švajcarske, a da šansu od prvog minuta dobije Gonsalo Ramoš.

Santoš je, ispostavilo se sinoć, napravio izvanredan potez. Ramoš je postigao het-trik, imao i asistenciju i postao prvi fudbaler koji je na jednom meču u Kataru tri puta zatresao mrežu, a Portugal je ubjedljivo savladao „sajdžije“ 6:1.

U nastavku analize utakmice sa Švajcarskom, sajt „Goal.com“ piše da je Santoš ispao apsolutni pobjednik. Odluka da Ronalda ostavi na klupi bila je kolosalna. Frustrirani Ronaldo je pokazao nepoštovanje prema selektoru kada je zamijenjen protiv Južne Koreje i Santoš je ovim potezom jasno stavio do znanja da je njegova posljednja.

Istina, da je nakon ove odluke Portugal izgubio od Švajcarske, Santoš bi bio na meti raznih kritičara. Ali rizikovao je, a rizik se isplatio. Ne samo da je Ramoš postigao het-trik, nego je Portugal igrao veoma lijepo, sa većom slobodom i fluidnošću.

Ronaldo je na Mundijal stigao nakon kontroverznog intervjua sa Pirsom Morganom, u kojem je iznio razne optužbe na račun menadžera Mančester junajteda Erika ten Haga i tadašnjih saigrača. Uprava „đavola“ je reagovala, raskinula ugovor sa Portugalcem, koji je imao priliku da u Kataru popravi utisak koji je ostavio u Premijer ligi u prvom dijelu sezone. To se nije dogodilo.

U Portugalu mu se desilo isto što i u Mančesteru – zbog neposlušnosti i neefikasnosti (jedan gol na Mundijalu) protiv Švajcarske je 74 minuta proveo na klupi. Ušao je kada je sve bilo riješeno. Bio je to prvi put od 2008. godine da na jednom velikom takmičenju nije uvršten u prvi tim. Okončao je niz od 31 meča na neslavan način, a šanse da bude u startnoj postavi protiv Maroka su minimalne.

Naročito, ako se ima u vidu da je Ronaldo sinoć, po završetku meča sa Švajcarcima, odmah otišao u svlačionicu, te da nije ostao na terenu da proslavi pobjedu sa saigračima i navijačima.

Bonus video: