Berane jesenji prvak, grad živi za fudbal

Podgorički trener Milan Radulović uspješno vodi projekat - “Berane - fudbalski centar sjevera”

5085 pregleda 6 komentar(a)
Berane je jesenju titulu proslavilo pred svojom publikom, Foto: Privatni album/Milan Radulović
Berane je jesenju titulu proslavilo pred svojom publikom, Foto: Privatni album/Milan Radulović

Na fudbalsko proljeće u pohodu na status prvoligaša fudbaleri Berana krenuće sa prve startne pozicije. Izabranici Milana Radulovića jesenji su prvaci Druge fudbalske lige, sa dva boda ispred Bokelja nakon 19 kola.

U posljednjoj utakmici jeseni, Berane je na svom stadionu savladalo Grbalj i sa puno optimizma se nada povratku u domaću elitu, prvi put od 2014. godine.

- Nije bilo lako, naročito protiv Grblja, koji tradicionalno odlično odigra u Beranama, a ekipa se prvi put susrela sa pritiskom važnosti jesenje titule, nakon što Bokelj dan ranije nije slavio protiv Koma. Odigrali smo ispod nivoa, ali i dočekali grešku gostiju u finišu. A bilo je važno, grad je počeo da “živi” fudbal, na tribinama je po 1.700 gledalaca, a biće i nekoliko puta veća posjeta u Prvoj ligi, zato je i važno zadržati poziciju - kaže Radulović.

Ogromno fudbalsko iskustvo nekadašnji kapiten “evropske Zete” ne krije da sa radošću dijeli u Beranama.

- Zaista uživam u radu i gradu. Sve je daleko iznad prvobitnih očekivanja, ekipa radna, atmosfera odlična a ne samo ugovoreno već i obećano se u roku ispuni. Lokalna uprava je uz klub, čelnici opštine Vuko Todorović i Damjan Ćulafić na svakoj su domaćoj utakmici. Grad je uz klub u svih 24 sata i zasada Berane je svijetli primjer privatno-javnog partnerstva - kaže Radulović.

Nakon uspješne igračke karijere, fudbalskih pečalbi u Poljskoj, Izraelu i Švedskoj, Radulović se sa 30 godina oprostio.

- Nekako me je uvijek privlačio posao trenera, i nakon osam godina sa mladim pogonima OFK Titograda, Budućnosti i Mladosti DG, dobio sam ponudu “Niagare”, hrvatske agencije sa sjedištem u Madridu koja je bila zadovoljna našom saradnjom u skautingu. Dobio sam priliku da prvi put budem glavni trener i zahvalan sam na šansi, a Nebojši Jovoviću na savjetima. Posljednje uspjehe Berane je imalo sa Jovovićem, koji mi je naglasio da je taj klub odlična odskočna daska u budućoj karijeri - objasnio je Radulović.

Nije krenulo dobro?

- Samo pet bodova u prvih šest kola, došao sam dva dana pred šampionat i trebalo se upoznati. Zato u posljednjih 12 kola imamo 10 pobjeda, poraz i remi - ne bez ponosa ističe i dodaje:

- Imamo najboljeg štopera i golmana u ligi Vojina Jeknića i iskusnog Gorana Akovića i dva najbolja strijelca, Dejan Račić na kontu ima po osam golova i asistencija, a Stefan Čadenovic je na 10 utakmica bio rezerva, a lider je sa devet pogodaka. Teret polusezone iznijelo je svega 14 igrača i potrebna su pojačanja, radimo na tome. U stručnom štabu mi je tradicionalno Dragiša Vlahović, tu su i domaći trener Ivica Ćulafić i trener golmana Nedžad Dacić - rekao je Radulović.

Milan Radulović
foto: Privatni album/Milan Radulović

Radulović je potpisao neuobičajen ugovor sa Beranama.

- Da. Godina plus tri, što podrazumijeva da na kraju svake sezone dogovorom odlučimo. Ja ne krijem, zaista mi je lijepo i volio bih duže da ostanem i budem dio projekta. On podrazumijeva da Berane bude stabilan prvoligaš i centar omladinskog fudbala na sjeveru. Crna Gora ima idealne uslove da bude razvojni centar a to je "Niagara" prepoznala a nadam se da će tim principom privatno - javnog partnerstava krenuti i drugi klubovi, jer finansije jesu najveći problem našeg fudbala. Istovremeno treba i lično da se edukujem i dobijem Pro licencu, sada imam A.

Šta podrazumijeva sam projekat?

- Prvo da Berane bude stabilan prvoligaš, da se omladinske škole podignu na najveći nivo, ali i da budemo centar u kojem će mladi fudbaleri iz svih krajeva imati prilku da se razvijaju i napreduju kroz utakmice. "Niagara" sličan projekat realizuje i u Hrvatskoj, samo je ovdje nekoliko puta jeftinije jer su troškovi putovanja na utakmice izuzetno niski - kaže Radulović

Pripreme protiv prvoligaša iz Hrvatske

Cilj Berana je pobjeda u Drugoj ligi i promocija u člana prvoligaškog karavana. No, u klubu znaju da neće biti lako.

- Potrebna su nam pojačanja što prije, jer pripreme planiramo iz nekoliko djelova. Važno je što spremniji biti u utakmicama poslije praznika tokom pripremnih utakmica sa hrvatskim prvoligašima a to je obezbijedio vlasnik agencije Endi Bara. Ekipu ćemo okupiti pet -šest dana pred Novu godinu, a igrači će danas na posljednjem treningu dobiti smjernice. Dosta će u pripemama do početka proljećne sezone 5. marta, zavisiti i od vremenskih uslova u Beranama - zaključio je Radulović.

Bonus video: