Holandija - Argentina: Rivalstvo se nastavlja

Holanđani i Argentinci večeras od 20 sati jure plasman u polufinale SP u Kataru, nakon što su kroz istoriju odigrali mnogo velikih utakmica

2539 pregleda 1 komentar(a)
Spreman za “lale”: Leo Mesi na treningu Argentine, Foto: Reuters
Spreman za “lale”: Leo Mesi na treningu Argentine, Foto: Reuters

Rivalstvo Argentine i Holandije datira od 1974. godine kada su ove dvije selekcije na Mundijalu u Zapadnoj Njemačkoj odigrale prvi međusobni meč na svjetskim prvenstvima.

“Lale” su u grupi slavile 4:0, stigle do finala, ali su meču za trofej nakon preokreta izgubile od domaćina 2:1.

Četiri godine kasnije Johan Krojf je, u znak protesta protiv diktature Horhea Videla, bojkotovao Svjetsko prvenstvo u Argentini, a Mario Kempes u finalu sa dva pogotka donio prvu titulu “gaučosima” upravo u duelu sa Holandijom.

Bilo je nakon toga još mečeva ovih selekcija, pamti se i maestralan gol Denisa Bergkampa u četvrtfinalu Mundijala u Francuskoj 1998. godine, a posljednju utakmicu na prvenstvima svijeta ova dva tima odigrala su u Brazilu 2014. godine kada su u polufinalu nakon penala slavili Argentinci.

Osam godina kasnije Holandija i Argentina se ponovo sastaju u završnici SP, ovog puta u četvrtfinalu. Duel na “Lusail” stadionu počinje večeras (20), kalkulacija nema - cilj je plasman među četiri najbolje ekipe.

Holandija u grupnoj fazi nije bila ubjedljiva, ali je odradila ono što se očekivalo i sa prvog mjesta otišla u osminu finala gdje je lako, nakon dobre igre, eliminisala Sjedinjene Američke Države. Sada “oranje” očekuje najteži ispit.

"Biće ovo taktički meč. Argentina je jedan od favorita za titulu, ima bolji tim nego 2014. godine. Za nas turnir počinje ovom utakmicom, iako ne želim da umanjim pobjede protiv rivala u dosadašnjem dijelu Mundijala. Ali, dueli sa Argentinom i vjerovatno Brazilom - nisu to obični dueli na najvećim takmičenjima", rekao je na pres konferenciji selektor Holandije Luj van Gal.

Novinare je najviše zanimalo kako će Holanđani zaustaviti Lionela Mesija.

"Neću vam reći. Ne želim da otkrivam taktiku, bilo bi glupo", smatra strateg Holandije.

Očekuje se da u startnoj postavi bude Memfis Depaj, koji je dan pred meč pohvalno govorio o sadašnjem selektoru.

"On mnogo znači našem timu, to se i vidi po rezultatima. Pooštrena je disciplina i to je važno za postizanje dobrih rezultata. Njegov najveći kvalitet je što može da izgradi zajedništvo. Očekuje mnogo od nas, a mi ne želimo da ga razočaramo", rekao je fudbaler Barselone.

Za Argentince dileme nema - želja je treći trofej u istoriji.

"Holandija je dobro izbalansiran tim. Svi se brane i svi napadaju. Njihovi ofanzivci su veoma opasni. Biće lijepo gledati ovu utakmicu", smatra selektor “gaučosa” Lionel Skaloni.

Argentinci poštuju Van Gala.

"Van Gal je veliki trener, veoma ga poštujemo. Holandija ima vrhunske igrače, ali mi razmišljamo samo o našoj igri. Ako budemo radili dobro, sve će biti u redu. Važno je da se opustimo kako bismo uživali. Postoji jedinstvo u ekipi, svi se zabavljamo", poručio je vezista Brajtona Aleksis Makalister.

HOLANDIJA - ARGENTINA

Lusail - Stadion “Lusail”. Kapacitet: 88.996. Sudija: Antonio Mateu Laos (Španija). Početak u 20 časova.

Holandija (3-4-1-2): Nopert - Timber, Van Dajk, Ake - Damfris, De Ron, De Jong, Blind - Klasen - Gakpo, Depaj.

Argentina (4-3-3): Martines - Montijel, Romero, Otamendi, Taljafiko - Paredes, Makalister, Fernandes - Mesi, Alvares, Di Marija.

Bonus video: