MUNDIJAL Nova lopta za završnicu, prvi strijelac Francuske i selektor Maroka igrali su zajedno

Dva dana pauze pred polufinale

44667 pregleda 0 komentar(a)
Olivije Žiru, Foto: Reuters
Olivije Žiru, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.12.2022. 22:05h
Završeno
21:26h

Legendarni trener Bora Milutinović posjetio je kamp Hrvatske u Kataru.

20:18h

U Kataru je preminuo još jedan novinar. Riječ je o Kalidu Al Mislamu, fotoreporteru televizije Al Kas.

Povezani članci

11. Decembar 2022.

U Kataru preminuo još jedan novinar

18:46h

Posljednje utakmice na Svjetskom fudbalskom prvenstvu u Kataru igraće se novom loptom Al Hilm (san) ukrašenom bordo nijansama koje podsjećaju na zastavu Katara, saopštila je danas Međunarodna fudbalska federacija (Fifa).

"Al Hilm će biti zvanična meč lopta za polufinale, za treće mjesto i za finale" zakazane za 18. decembar na stadionu Lusail, navela je Fifa.

Al Hilm će zamijeniti dosadašnju loptu Al Rihla, što na arapskom znači putovanje.

Al Rihla i Al Hilm naslijedili su lopte "Telstar 18" sa Mundijala 2018. u Rusiji, "Brazuku" iz Brazila 2014. i "Džabulani" sa prvenstva 2010. godine u Južnoj Africi.

17:44h

Duel Argentina - Hrvatska sudiće italijanski arbitar Danijele Orsato.

17:40h

Jedan od najboljih hrvatskih fudbalera na Svjetskom prvenstvu u Kataru Joško Gvardiol propustio je današnji trening nacionalnog tima.

Kako prenosi Hina, Gvardiol nije povrijeđen, već je dobio poštedu selektora Zlatka Dalića kako bi se potpuno oporavio nakon teškog susreta protiv Brazila.

Pun trening nije odradio ni Marcelo Brozović koji je trčao krugove oko terena u trening kampu Hrvatske.

Ostatak ekipe je normalno trenirao pred polufinalni duel protiv bivših dvostrukih svjetskih prvaka Argentinaca, navela je Hina.

17:00h

Napadač Hrvatske Bruno Petković kazao je da Argentina nije samo Mesi, već je to selekcija koja ima odlične igrače.

Hrvatska će u utorak od 20 časova protiv Argentine igrati polufinalni meč u Kataru.

"Ekipa je ta koja je ključ, ne vjerujem da ćemo imati plan da zaustavimo jednog igrača. Argentina nije samo Mesi, već ima i niz odličnih igrača. Neke stvari smo gledali, pratili smo njihove utakmice. Najvažnije je da igramo svoju igru," poručio je Petković.

Komentarisao je i veliki uspjeh Maroka i ulazak u polufinale afričke reprezentacije, sa kojom su "vatreni" u grupi igrali bez golova.

"Bilo je dosta potcjenjivanja od strane hrvatskih medija, ali i tada smo znali da je to jedna dobra reprezentacija. Zasluženo su u polufinalu, ogroman je to uspjeh za jednu afričku reprezentaciju."

16:19h

Nakon eliminacije Portugala oglasio se i Kristijano Ronaldo, kojem je Mundijal u Kataru vjerovatno bio posljednji u karijeri.

16:09h

Havijer Zaneti je oprezan pred meč Argentine i Hrvatske. Legenda Intera očekuje tešku utakmicu.

15:06h

Sa još 22 fudbalera u Kataru, koji igraju za osam klubova, španska Primera je najzastupljenije prvenstvo među polufinalistima Svjetskog prvenstva.

Španska fudbalska liga je tako "preskočila" englesku Premijer ligu koja je u prethodnoj rundi takmičenja imala 62 igrača, ali je taj broj pao na samo 15 poslije eliminacija Engleske, Brazila i Portugala.

Isti broj igrača, 15, ima i italijanska Serija A, jedan manje će predstavljati francusku Ligu 1, dok u redovima polufininalista 13 fudbalera igra u njemačkoj Bundesligi.

Na klupskom nivou, umjesto Mančester sitija i Mančester junajteda, sada prednjači minhenski Bajern sa šest igrača, a zatim slijede španski Atletiko Madrid i Sevilja sa po pet fudbalera.

Lige zastupljene u polufinalu SP:

1. Primera - 22 igrača (osam klubova)

2. Serija A - 15 igrača (10 klubova), Premijer liga - 15 igrača (10 klubova)

4. Liga 1 - 14 igrača (osam klubova)

5. Prva Hrvatska liga - šest igrača (tri kluba)

Klubovi zastupljeni u polufinalu SP:

1. Bajern Minhen - šest igrača

2. Atletiko Madrid - pet igrača; Sevilja - pet igrača

4. Dinamo Zagreb - četiri igrača

5. Pari Sen Žermen - tri igrača; Inter - tri igrača; Totenhem - tri igrača; Real Madrid - tri igrača

14:41h

Neočekivani polufinalni duel donijeće i jedno neobično "ujedinjenje".

Olivije Žiru, golgeterski rekorder Francuske, i Valid Regragi, selektor Maroka, igrali su u istom timu prije 15 godina - bili su članovi Grenobla, u francuskoj Ligi 2.

Žiru je i prošao mlađe selekcije Grenobla, a tada je već imao 21 godinu - tek 2010. sa pune 24 je prvi put zaigrao u elitnom francuskom rangu, u dresu Monpeljea.

Regragi je u Grenoblu i završio evropsku igračku karijeru, 2009. godine.

14:38h

Francuzi vjerovatno sa Dešanom i na Evropskom prvenstvu 2024.

13:23h

Abel Fernando Fereira, 43-godišnji portugalski trener, trebalo bi da bude novi selektor Brazila, navode tamošnji mediji.

Ispadanje od Hrvatske u četvrtfinalu svjetskog prvenstva bio je novi udarac Brazilu na velikim takmičenjima, a ujedno je označio odlazak 61-godišnjeg Titea.

Iz Brazilskog fudbalskog saveza su najavili kako će vrlo brzo objaviti ime Titeovog nasljednika, ali još ništa nije službeno potvrđeno.

Brazilski mediji navode da je ubjedljivi favoriti za tu poziciju 43-godišnji Portugalac Abel Fereira koji od 2020. godine radi odličan posao u Palmeirasu, klubu koji je u tom razdoblju dominantan ne samo u brazilskim, već i u južnoameričkim okvirima.

Prije Palmeirasa, Fereira je radio kao trener u B timovima Sportinga i Brage. Potom je bio prvi trener Brage te solunskog PAOK-a, dok se 2020. godine nije preselio u Palmeiras, trenutačno vodeću ekipu brazilske Serie A.

Nakon svjetskog naslova 2002. godine Brazil je na idućim svjetskim prvenstvima četiri puta ispadao u četvrtfinalu i jednom u polufinalu.

12:20h

Evo kako bi Ćiro Blažević poremetio Argentince pred polufinale.

11:40h

"Ovaj će poraz boljeti još dugo", naglasio je Hari Kejn nakon ispadanja njegove reprezentacije u četvrtfinalu svjetskog prvenstva protiv Francuske (1:2).

Pogodak za 1:1 postigao je upravo Kejn s bijele tačke, dok je drugi penal kapitan Engleske izvodio u 84. minuti kod 1:2.

Bio je neprecizan, a kasnije se ispostavilo da je to bio trenutak koji je odlučio utakmicu.

„U svakom sam dvoboju spreman na jedanaesterac ili dva. Prije nego što se dogodi znam kako ću izvesti taj udarac, a tako je bilo i sada. Prvi put je bilo odlično, drugi put i ne baš. Kao kapitan moram to da prihvatim. Ovaj poraz strahovito boli, ali istovremeno sam ponosan na sve svoje saigrače jer smo odigrali jako dobru utakmicu. Bilo je to i jako dobro cjelokupno prvenstvo. Nažalost, kući idemo ranije nego smo to željeli“, rekao je engleskim novinarima napadač Totenhema.

Uprkos porazu i ulozi tragičara utakmice Kejn nije oko sebe širio isključivo negativnu atmosferu.

„Za ovu se ekipu ne bojim. Ima previše talenta i mi napredujemo. Selektor Sautgejt? Svi mi igrači želimo da ostane, ima ugovor koji je još valjan, ali odluka je na kraju ipak njegova. No, moram reći da je reprezentacija od dana njegovog dolaska silno napredovala. Pogledajte gdje smo sada, a gdje smo onda bili. Ponavljam, svi se nadamo da će ostati s nama“, zaključio je Kejn.

Izmjena: 12:25h
11:38h

Selektor Engleske Garet Sautgejt kazao je da su u duelu sa Francuskom odlučili ne detalji, već detaljčići.

"Na kaju su golovi ono što se broji. Odlučili su detaljčići. Ponosan sam na igru svoje ekipe. Čestitke Francuskoj, oni znaju kako su bili akteri velike utakmice. Mislim kako nismo mogli dati više. Došli smo da osvojimo naslov, imamo ekipu koja je sposobna za to", rekao je Sautgejt, koji je potencirao ulogu tragičara Harija Kejna.

"Bio je sjajan za našu ekipu, pouzdan u toliko navrata, ne bismo ni bili ovdje da nije bilo njegovih golova. I pobjeđuje se i gubi kao tim".

11:37h

Francuski selektor Didije Dešan veličao je igru svog tima u pobjedi nad Engleskom 2:1 i plasmanu u polufinale Mundijala.

"Ovo je fantastično. Suočili smo se s odličnom Engleskom, koja je bila na nivou kako trkački tako i tehnički. No, mi smo odgovorili, možda smo imali i malo sreće, ali ima nešto i u mentalitetu i stanju uma. Divno je ponovno biti među posljednje četiri reprezentacije, željeli bismo nakratko da zaustavimo vrijeme. Naš sljedeći protivnik Maroko zaslužuje poštovanje, iako vjerovatno nije bio u krugu ekipa koje smo očekivali. Primili su samo jedan gol u pet utakmica tako da ćemo ih ozbiljno shvatiti", kazao je Dešan.

Bonus video: