VIJESTI U KATARU Argentina - Hrvatska, Mesi protiv Modrića: Na raskršću istorije

Nekoliko desetina hiljada navijača “gaučosa” stiže u Dohu kako bi se pridružili armiji fanova koja je već u Kataru, čarter letovi stižu iz Zagreba - veliko polufinale Svjetskog prvenstva igraju večeras Argentinci i Hrvati na stadionu “Lusail ajkonik”

21762 pregleda 12 komentar(a)
Lionel Mesi na posljednjem treningu Argentine pred meč sa Hrvatskom, Foto: Reuters
Lionel Mesi na posljednjem treningu Argentine pred meč sa Hrvatskom, Foto: Reuters

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Dodatni kontingenti argentinskih navijača popunjavali su brojne redove u Dohi gdje se večeras sprema spektakl za pamćenje - polufinalni duel Svjetskog prvenstva između Argentine i Hrvatske (20 sati).

Velika većina gigantskog stadiona “Lusail ajkonik”, čiji kapacitet se ozbiljno približio brojci od 90 hiljada (iako je u svim brošurama uoči SP-a pisalo 80 hiljada), biće obojana u nebesko-plavu boju “albiselestea”. Atmosfera će, bez ikakve dileme, podsjetiti na ambijent sa “Monumentala”, “Bombonjere” i drugih argentinskih stadiona.

Imaće tim Lionela Skalonija ogromnu podršku sa tribina na svom putu ka slavi, ali na drugoj strani - stajaće ponosna Hrvatska, koja ne preza ni od čega i za koju na mundijalima nema nepremostivih prepreka, nerješivih enigmi. Prije četiri godine, kada su se ove dvije sekcije sastale u grupi - bilo je 3:0 za “vatrene”, kao još jedna potvrda hrvatske igračke i mentalne moći, ali i još jedno upozorenje Argentincima.

Navijači Argentine na utakmici protiv Holandije
Navijači Argentine na utakmici protiv Holandijefoto: Reuters

Mate iz Zagreba je u kockastom dresu jezdio blistavim metroom kako bi se na glavnoj stanici “Mšereb” pridružio grupici navijača Hrvatske koja se već sprema za polufinale.

- Dolazi još desetak čartera iz Zagreba - rekao je Mate.

Cijena aranžmana - skoro 2.000 eura po osobi.

- Preskupo je, jer je povratak odmah nakon polufinala. Da se barem ostaje do kraja jer Hrvatska će igrati još jednu utakmicu - dodao je prije nego što je odmakao ka istorijskom centru Dohe, drevnom Souk Vakifu.

Hrvatska
foto: Reuters

- Biće mnogo više navijača Argentine, tu smo u hendikepu. Oni su puno veći od nas, ali nećemo se na to žaliti - kaže selektor Zlatko Dalić.

Veliku utakmicu igra Hrvatska, traži ulaznicu za besmrtnost - za drugo vezano finale svjetskih prvenstava.

O generaciji reprezentacije Holandije koja je 70-ih godina prošlog vijeka ostvarila takav poduhvat, još se priča - pričalo bi se dugo, dugo, i o Hrvatima.

- Za mene je polufinalna utakmica protiv Engleske na prošlom Mundijalu najveća u istoriji Hrvatske. Ako pobijedimo Argentinu, veliku reprezentaciju, onda će ova biti najveća.

Argentina Hrvatska
foto: Jelena Bujišić

U velikoj pres-sali glavnog medijskog centra u Dohi, smještenog u ogromnoj i modernoj zgradi katarskog Konvencionalnog centra - nekoliko stotina novinara. Sa svih meridijana.

Lionel Skaloni, selektor Argentine, i bek Nikolas Taljafiko, “nastupili” su posebno, a Dalić i Ivan Perišić zajedno. Opušteno je djelovao Skaloni, hvalio je Hrvatsku, hvalio je Luku Modrića, ali i branio svoju Argentinu.

Modrić na posljednjem treningu pred meč sa Argentinom
Modrić na posljednjem treningu pred meč sa Argentinomfoto: Reuters

”Gaučosima” je, posebno nakon četvrtfinalnog duela sa Holandijom, kada je teren Lusaila bio kao prava ratna zona, a igrači se gledali preko nišana, prikačena etiketa da igraju - prljavo.

- Nije u redu samo nas optuživati. Prethodna utakmica je igrana onako kako je morala da se igra, a na terenu može svašta da se dogodi. Možemo i da se posvađamo, to je fudbal, ali tu je i sudija. Kada se završi meč, ostaje poštovanje, mi poštujemo svakog protivnika - kazao je Skaloni.

Argentina je dvostruki svjetski prvak, a još tri puta je igrala u finalu - davne 1930. u Urugvaju, kada je izgubila od domaćina, a dva puta joj je presudila Njemačka - 1990. u Italiji i 2014. u Brazilu. Nije fudbal tenis, no spektakl na Lusailu biće i veliki “LM10” duel - obračun desetki koje su obilježile epohu, Lionela Mesija i Luke Modrića.

Njihov prvi reprezentativni susret datira sa početka ovog milenijuma, 2006. godine u prijateljskom meču Argentine i Hrvatske, u Bazelu - pobijedili su “vatreni”, 3:2.

Mesi je postigao prvi gol za Argentinu, a Modrić upisao prvi nastup za Hrvatsku. Istorija je tada počela. Sada, 16 godina kasnije, mogla bi da dobije svoj konačan oblik.

Dalić, Skaloni i Podgorica

Interesantan detalj vezan za crnogorski fudbal “povezuje” Zlatka Dalića i Lionela Skalonija, selektore Hrvatske i Argentine.

Dalić je, naime, igrao za Budućnost, Skaloni - protiv Budućnosti.

Priča o Dalićevoj avanturi na stadionu pod Goricom proljeća 1989. već je nekoliko puta ispričana, ali uvijek je lijepo podsjetiti se.

- Bio je to lijep period u mom životu, i bilo mi je žao kada sam napuštao Budućnost i Titograd - sjeća se Dalić, koji je iz Budućnosti otišao u Velež.

Lionel Skaloni, nešto mlađi, “pamti” Budućnost iz igračkih dana, možda i pamti poraz - pod Goricom, vrelog jula 2005, izgubio je sa Deportivom iz La Korunje 2:1.

Igrao je svih 90 minuta u veznom redu, i to sa kapitenskom trakom tima iz Galicije. Depor je, naravno, prošao ekipu koju je vodio Brano Milačić, jer je prvi meč u Španiji dobio 3:0.

Perišić: Želimo titulu

Ivan Perišić, jedan od lidera hrvatskog tima, jasno poručuje da su ambicije “vatrenih” sada najveće moguće.

- Predivan je osjećaj igrati drugo uzastopno polufinale na Svjetskom prvenstvu. Ali, želimo u finale, a onda ako dođemo do finala - titulu. Biće ovo slična utakmica kao i protiv Engleske prije četiri godine. Engleska je imala dobru ekipu, ima je sada i Argentina. Moramo igrati kao protiv Brazila i onda je sve moguće - poručio je Perišić.

Dalić i Perišić na pres konferenciji
Dalić i Perišić na pres konferencijifoto: Reuters

Perišić je protiv Japana u osmini finala postao najbolji hrvatski strijelac na velikim takmičenjima sa 10 golova. Bio je to ujedno i njegov šesti gol na svjetskim prvenstvima, dok je četiri postigao na evropskim smotrama. Do ovog prvenstva Perišić i Davor Šuker dijelili su rekord sa po devet pogodaka.

- Nikada mi nisu bili toliko važni golovi i asistencije, nego da moja ekipa pobjeđuje. Ovdje sam u službi ekipe - istakao je Perišić.

Zlatko Dalić ističe da njegov tim ne želi da se prilagođava rivalu:

- Igraćemo svoju igru. Dosta smo se potrošili, ali u polufinalu smo. Ne pitam igrače da li su umorni, jer oni sada ni ne žele da su umorni - jasan je Dalić.

Bonus video: