VIJESTI U KATARU Jovović: Argentina čeka Mesija, ali Modrić može da mu parira, Marokanci će ići preko limita

Trener katarskog Al Ahlija iz Dohe najavljuje za Vijesti polufinalne utakmice Mundijala

20799 pregleda 5 komentar(a)
Detalj iz Dohe, Foto: Reuters
Detalj iz Dohe, Foto: Reuters

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Mundijal u Kataru dostiže kulminaciju, ostale su četiri reprezentacije, četiri utakmice do kraja, dijele se medalje, dijele se karte za istoriju.

Nebojša Jovović, glavni crnogorski "predstavnik" na Bliskom istoku, trener Al Ahlija iz Dohe, gledao je uživo 15-ak utakmica svjetskog prvenstva, vidio je sva četiri tima koja će se ukrsititi u završnim borbama.

Argentina protiv Hrvatske, prvo polufinale - kakav se spektakl sprema na "Lusailu", pred 90 hiljada navijača, mahom Argentinaca ili lokalnih simpatizera Argentine.

"Sastaju se ekipe koje su podizale formu kako je odmicao turnir. Argentina je promjenom sistema u 3-5-2, moj utisak je, postala mnogo ozbiljnija i čvršća ekipa. Taj sistem je omogućio Mesiju da ima mnogo veću komociju prema naprijed, a sa druge strane, dao i čvrsrinu pozadi, jer Argentina ima jako brze i čvrste centralne bekove. Imaju neophodnu čvrstinu, pogotovo za ovaj turnirski sistem takmičenja gdje svaki gol može da odvede utakmicu u neželjeni tok. Dogodilo im se to u prvoj utakmici protiv Saudijske Arabije, gdje su imali i rezultat i kontrolu, a protivnik je dva puta iskoristio prostor koji joj se ukazao u napadu", kaže Jovović.

Jovović
Jovovićfoto: Al Ahli

"Gaučosi" su, međutim, prebrodili startni šok i sa četiri vezane pobjede, od kojih je posljednja, četvrtfinalna protiv Holandije stigla nakon penala, dogurali do polufinala.

"Očekujem da i protiv Hrvatske igraju na sličan način, bez puno rizika, čvrsto u defanzivi, i da čekaju Mesijev bljesak koji bi mogao da odluči pobjednika", dodaje crnogorski trener.

Sa druge strane - rival koji je već izbacio glavnog favorita za titulu, Brazila, koji može da igra sa svakim timom.

"Očekujem i Hrvatsku da igra na isti način kao što je radila do sada, da pokuša i protiv Argentine kao što je to uradila protiv Brazila. Očekujem da Luka Modrić bude striktno uz Mesija, jer oni se znaju iz španske lige, a Modrić mu je nekoliko puta fenomenalno parirao i ima te vještine. Mesi se sada manje kreće nego ranije, a opet je sa loptom jednako ubojit i ima dodir magije kojim može da riješi sve, kao što je bila asistencija protiv Holandije, vjerovatno i najljepša na Mundijalu, kojom je potpuno pocijepao odbranu rivala i spojio napadača sa golmanom".

Fudbaleri Argentine na utakmici sa Holandijom
Fudbaleri Argentine na utakmici sa Holandijomfoto: Reuters

Prednost Hrvata je vezni red.

"Pokušaće Hrvatska da preuzme loptu, da taj njihov trougao koji je vjerovatno najbolji na svijetu: Kovačić - Brozović - Modrić, opet izdominira trkom, posjedom i kreacijom. Ono što Hrvati definitivno nemaju je ubojitost prema naprijed, oni su do sada pobijedili samo u jednoj utakmici, a stigli su do polufinala i igraju za finale. Svjesni su toga i probaće posjedom da 'umrtve' utakmicu. Znaju da neće imati puno prilika, i to što budu imali moraće da iskoriste ako žele da izbace Argentinu", kaže Jovović.

Radost Hrvata poslije utakmice sa Brazilom
Radost Hrvata poslije utakmice sa Brazilomfoto: Reuters

Atmosfera na "Lusailu" biće - naelektrisana.

"Atmosfera će biti fenomenalna. Argentinci imaju najviše fanova, mnogo ih je stiglo iz Južne Amerike i oni su i do sada pravili sjajnu atmosferu. Domaćini, Katarci, baš su oduševljeni sa njima, ponašanjem i na stadionu i van njega, u gradu, oduševljeni su naravno i onim što Argentinci mogu da prirede na terenu. Pobrali su Argentinci sve simpatije ovdje kao velika sportska nacija - navijački turizam razvijen je mnogo u Argentini, vidi se da oni imaju kult odlaska na Svjetsko prvenstvo, vidi se da znaju da uživaju u kompletnom ambijentu Mundijala i to su na najbolji način demonstrirali ovdje, gdje im je sve nadohvat ruke.

Drugo polufinale, sjutra na "Al Bajtu", malo je reći neočekivano, posebno drugi sudionik - Maroko, koji će pokušati da parira svjetskom šampionu, Francuskoj.

Kilijan Mbape na treningu Francuza
Kilijan Mbape na treningu Francuzafoto: Reuters

"Za Maroko se možda i očekivalo da bude favorit iz sjenke, kao jedna od najboljih selekcija iz arapskog svijeta, sa igračima koji igraju u dobrim ligama. Oni su sa novim trenerom dobili još jedan dodatni sjaj kroz veliku disciplinu i prepoznatljivi dupli blok u defanzivi. Oni ne dozvoljavaju protivniku prostor i mislim da će to biti 'target' i u ovoj utakmici, jer Francuskoj možete da dopustite sve osim prostor. Ako im ga ostavite, onda Mbape i Dembele, a posebno Mbape, to koriste bez kompromisa".

Maroko, međutim, ima šansu - da kompletira najveću mundijalsku senzaciju otkada se kotrlja lopta...

Navijači Maroka na utakmici sa Portugalom
Navijači Maroka na utakmici sa Portugalomfoto: Reuters

"Francuzi imaju mogućnost da napadnu na različite načine. Po meni su za nijansu kvalitetniji i mala je prednost na njihovoj strani što se tiče 'suvog' kvaliteta. Prednost Maroka je veliki broj navijača, jer će se igrati kao da je utakmica u Kazablanki. Oni koji prate fudbal znaju kakav je ambijent kada se igra lokalni derbi Vidad - Radža Kazablanka, to je fudbalski spektakl i na terenu i na tribinama i Marokanci će to pokušati da prenesu na reprezentaciju. Igraju za istorijski prolaz, iako su već ispisali istoriju. Protiv Francuza će pokušati da idu iznad limita i obraduju cijeli arapski svijet koji navija za njih", zaključuje Jovović.

Bonus video: