Dešan oprezan pred nepredvidivi Maroko: Šanse su 50-50, oni nisu defanzivna ekipa, samo se najbolje brane

Utakmica Francuska – Maroko igra se u srijedu od 20 sati

7808 pregleda 0 komentar(a)
Didije Dešan na pres konferenciji, Foto: Reuters
Didije Dešan na pres konferenciji, Foto: Reuters

I selekcija Francuska se, poput Maroka, bori za svoj dio istorije – prošlo je 60 godina od kada je posljednji put jedna selekcija odbranila titulu šampiona svijeta.

Sa mnogo pehova su Dešanovi trikolori otputovali u Katar – posljednji ih je zadesio kada su već i došli u Dohu, a Karim Benzema otpao iz konkurencije za sastav.

Nisu ni imali vremena da reaguju, a nisu ni željeli da pozovu zamjenu za zvanično najboljeg fudbalera svijeta. Ali, i bez njega, kao i bez Pogbe, Kantea i Nkunkua došli su do polufinala i neočekivanog meča sa Marokom.

"Želim da od srca čestitam Validu Regragiju i njegovom timu. Ono što su uradili je nevjerovatno. Ne mislim da su do polufinala došli zato što su igrali defanzivno, već zato što su se najbolje branili. Ovo je meč 50-50, Marokanci imaju iste šanse kao i mi da dođu do finala", kazao je Dešan.

Oprezan je Dešan ne samo zbog toga što se sastaje sa timom, koji je u dosadašnjem dijelu prvenstva primio samo jedan gol – i to autogol – već i zato što će Francuska biti gost u polufinalnom meču.

Oko 50.000 Marokanaca biće na stadionu, samo 4.000 francuskih navijača biće na tribinama.

"Biće veoma bučno, biće usmjereno protiv nas. Moji igrači su upozoreni na to, ali to je dio fudbala. Navijači jesu važni, ali ne daju golove, niti oni sprečavaju da se daju golovi. U svakom slučaju, za njih je to neka vrsta prednosti, ali ne i odlučujuća. Pripremamo se takvu atmosferu, ali više se spremamo za ono što nas čeka na terenu", kazao je Dešan.

Marokanci su u nokaut mečevima iz čvrstog bloka i odbrane, a opasnih kontranapada, ugrožavali Špance i Portugalce, pa se nakon njihovih mečeva vodila polemika o tome da li je posjed u modernom fudbalu uopšte i važan.

"Ja sam pomalo staromodan trener, tako da volim kada moja ekipa ima loptu, jer samo sa loptom može da se napadne i da se postigne gol. Ali, mislim da mi imamo izbalansiran tim, ne bih rekao da smo bezopasni kada napadamo brzo i iz kontri. Ne očekujem da će Maroko da nam tek tako prepusti posjed, ali naš cilj jeste da dominiramo, ali ne da bi igrali fudbal, već da bismo bili produktivni", kazao je Dešan.

Utakmica Francuska – Maroko igra se u srijedu od 20 sati.

Bonus video: