Ima li Francuska rješenje za Maroko?

Francuska želi da ponovi uspjeh Brazila i bude prva selekcija nakon 60 godina koja će odbraniti titulu. Maroko je već ispisao istoriju, ali ne želi da se zaustavi - afrička selekcija hoće na krov svijeta

4334 pregleda 5 komentar(a)
Mbape u razgovoru sa Kundeom i Grizmanom na jučerašnjem treningu, Foto: IBRAHEEM AL OMARI
Mbape u razgovoru sa Kundeom i Grizmanom na jučerašnjem treningu, Foto: IBRAHEEM AL OMARI

Posljednja reprezentacija koja je kao aktuelni svjetski šampion stigla makar do polufinala na narednom Mundijalu je Brazil. “Selesao” je 1994. osvojio titulu u Sjedinjenim Američkim Državama, a onda se četiri godine kasnije u Francuskoj plasirao u finale, gdje je poražen od domaćina (3:0).

Nakon 1998. godine na sljedećih pet prvenstava aktuelni šampion nije mogao da se plasira među četiri najbolje ekipe - sve do ove pozne jeseni, kada je Francuska stigla do same završnice i za večeras (20) zakazala obračun sa Marokom na “Al Bajt” stadionu u Al Koru.

”Trikolori” u Kataru imaju priliku da ispišu istoriju i nakon 60 godina postanu prva selekcija koja je odbranila trofej. Prethodno je to uspjelo Brazilu, koji je pehar osvajao 1958. u Švedskoj i četiri godine kasnije u Čileu.

- Zadovoljstvo je i radost biti svakodnevno sa timom. Nema tajne za uspjeh, potrebna je kombinacija mnogo stvari. Prvo, to je kvalitet igrača, ali to nije dovoljno, potrebni su drugi sastojci - snaga kolektiva i stanje duha - rekao je na pres konferenciji selektor Francuske Didije Dešan.

Maroko je čvrsta ekipa, mreža Jasina Bonoa se samo jednom zatresla za 480 minuta fudbala, i to nakon autogola.

- Taj tim ima sposobnost da se odlično brani. Ne smijemo ekipu svesti na defanzivu, ne bi ni bila u polufinalu da nema drugih kvaliteta. Svim protivnicima su nanijeli udarce.

Afrička selekcija će imati veliku podršku navijača.

- Biće veoma bučno, biće usmjereno protiv nas. Moji igrači su upozoreni na to, ali to je dio fudbala. Navijači jesu važni, ali ne daju golove, niti oni sprečavaju da se daju golovi. U svakom slučaju, za njih je to neka vrsta prednosti, ali ne i odlučujuća. Pripremamo se takvu atmosferu, ali više se spremamo za ono što nas čeka na terenu - kazao je Dešan.

Marokanci su već ispisali istoriju afričkog i svjetskog fudbala. U nokaut fazi su eliminisali Španiju i Portugal, postali prva zemlja sa afričkog kontinenta koja se plasirala u polufinale na svjetskim prvenstvima.

- Kada dođete do polufinala Svjetskog prvenstva i ne želite jako da napravite i više od toga - onda je to problem. Mi taj problem nemamo - želimo još. Ali, ne znamo da li će to biti dovoljno, a može da bude. Odlučni smo da još jednom ispišemo istoriju, želimo da dovedemo Afriku na vrh svijeta. Zašto ne bi bilo moguće, pa najbolji tim ovdje - Brazil, već je eliminisan”, kazao je selektor Maroka Valid Regragi.

”Lavovi Atlasa” imaju problema sa povredama. Neizvjestan je nastup odbrambenih igrača Najefa Agerda i kapitena Romena Saisa. Problem sa povredom imao je i bek Bajerna, Nusair Mazraui.

- Imamo dosta povreda, ali se dobro oporavljamo, imamo vrhunski ljekarski tim, svaki dan donosi dobre vijesti. Uvijek čekamo posljednji trenutak da donesemo odluku, niko nije van, niko nije ni unutra. Postavićemo najbolji mogući tim sa igračima koji su 100 odsto spremni - rekao je Regragi na konferenciji za novinare.

Bonus video: