„Pauk“ plete mrežu oko Zlatne boginje

Mesi je centralna figura Argentine i Mundijala u Kataru, ali „gaučosi" igraju dobro zahvaljujući i ostalim fudbalerima. Jedan od njih je i Hulijan Alvares, koji je prvenstvo počeo na klupi, da bi u polufinalu protiv Hrvatske postigao dva pogotka

5439 pregleda 2 komentar(a)
Alvares, Foto: Reuters
Alvares, Foto: Reuters

„Koji je tvoj san?“

„Da osvojim Svjetsko prvenstvo."

„Ko ti je idol?“

„Mesi.“

Hulijan Alvares je imao 12 godina kada je odgovarao na ova pitanja jednog argentinskog novinara. Deset godina kasnije popularni „Pauk" sa svojim idolom plete mrežu oko Zlatne boginje, a 45 miliona Argentinaca sanja svoju zemlju na krovu svijeta, prvi put poslije 36 godina.

Mesi je centralna figura Mundijala u Kataru. Postigao je pet pogodaka, ima tri asistencije i čitava planeta sa nestrpljenjem očekuje finalni meč nakon kojeg bi mogla da se stavi tačka na debatu ko je najbolji fudbaler svih vremena. A do tog finala „gučosi“ nisu stigli samo zahvaljujući fudbaleru PSŽ-a. Argentina je, istakao je to i Mesi nekoliko puta, jak kolektiv i taj timski duh je nosi tokom čitavog Mundijala – na golu briljira Emilijano Martines, Enco Fernandes je otkrovenje prvenstva i budućnost „gaučosa“. A budućnost je i 22-godišnji Alvares.

Alvares je Mundijal počeo na klupi. Protiv Saudijske Arabije je ušao u igru sredinom drugog poluvremena umjesto Papua Gomesa, dok je protiv Meksika zamijenio Lautara Martinesa. Nakon toga je njegovo mjesto konstantno bilo u startnoj postavi. Postigao je gol protiv Poljske u posljednjem meču u grupi, potom je bio strijelac i u osmini finala protiv Australije, da bi na susretu sa Hrvatskom dva puta zatresao mrežu i izborio jedanaesterac nakon kojeg je Mesi doveo „gaučose“ u vođstvo.

Mesi i Alvares
Mesi i Alvaresfoto: Reuters

Tokom godina u reprezentaciji, Lionel Mesi je u napadu igrao sa brojnim fantastičnim igračima. Ali, često se događalo da ti napadači u dresu nacionalnog tima ne pružaju blistave partije kao u klubovima, pa je i rezultat Argentine izostajao. Ovog puta je Mesi u Kataru dobio odličnog saradnika. Alvares je istisnuo Martinesa iz prve postave, pojavio se kada je bio najpotrebniji i sa Mesijem stvorio čvrstu vezu na terenu. Igra na prvom Mundijalu u karijeri, a već je postigao više golova na prvenstvima svijeta od Serhija Augera, a jedan manje od Gonsala Iguaina. Ima 22 godine i četiri pogotka – Mesi je kao 22-godišnjak jednom bio strijelac na prvenstvima svijeta, a tri velika turnira su mu bila potrebna da četiri puta zatrese protivničku mrežu.

U dresu reprezentacije Alvares je odigrao 18 utakmica, a debitovao je prošle godine protiv Čilea u kvalifikacijama za Mundijal. U januaru je potpisao za Mančester siti, koji ga je do kraja sezone ostavio na pozajmici u Riveru. Sportski direktor „građana“ Ćiki Begeristajn je nakon završetka posla rekao da je „tako srećan“ što je Alvares novi igrač Sitija.

„Čvrsto vjerujemo da je on jedan od najboljih mladih napadača iz Južne Amerike“, rekao je Begeristajn.

Alvares postiže gol protiv Hrvatske
Alvares postiže gol protiv Hrvatskefoto: Reuters

U Riveru je bio od 2016. godine, za prvi tim je debitovao 2018, a od navijača se oprostio na maestralan način – krajem maja je, na utakmici Kopa Libertadoresa protiv Alijance iz Lime, postigao šest pogodaka.

Od dolaska u Siti, Alvares je u sjenci Erlinga Halanda. Debitovao je u Komjuniti šildu protiv Liverpula i poslije 12 minuta postigao gol.

„Uvijek se trudim da dam sve od sebe. I u klubu i u reprezentaciji sam pokazao da mogu da igram na raznim pozicijama", kazao je jednom prilikom Argentinac koji je u dosadašnjem dijelu Premijer lige postigao tri pogotka na 12 mečeva.

Još dok je bio dijete dobio je nadimak „Pauk". Niko nije mogao da mu oduzme loptu.

„Protivničkim igračima je uvijek bilo teško da mu oduzmu loptu. Kao da ima više nogu. Od njegove četvrte ili pete godine ga prati taj nadimak", prisjećao se Hulijanov otac.

Kada je bio dječak jednom prilikom je sreo Mesija i fotografisao se sa njim. Ta fotografija je sinoć kružila internetom kao još jedan dokaz da je u fudbalu, pa i u životu, sve moguće.

Bonus video: