VIJESTI U KATARU Mora li Mesi da osvoji titulu da bi bio najbolji svih vremena?

Katarski "Luseil" će u nedjelju biti kao stadion "Asteka" u Meksiko sitiju 1970. i 1986, gdje su Pele i Maradona pisali istoriju fudbala. Na redu je Leo Mesi, iako je tu istoriju već ispisao - na mnogo različitih načina

25653 pregleda 27 komentar(a)
Mesi nakon meča sa Hrvatskom, Foto: REUTERS
Mesi nakon meča sa Hrvatskom, Foto: REUTERS

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Dok Mundijal u Kataru odbrojava posljednje dane, dok se čeka na drugo polufinale i preostale odlučujuće bitke, a Marokanci se u velikom broju okupljaju na Vest beju, Perli i ostalim djelovima Dohe spremajući se za invaziju Al Kora i okupaciju tamošnjeg stadiona "Al Bajt", gdje ih čekaju Francuzi, nebom iznad Persijskog zaliva kao da i dalje lebdi sjenka Argentinca Lea Mesija.

Samo noć ranije, ovaj fudbalski čarobjak iz Rosarija odigrao je partiju za nezaborav, pravu simultanku protiv Hrvatske koja će ući u red mundijalskih almanaha, i uz pomoć ekstra-talentovanog Sitijevog napadača Hulijana Alvaresa odveo "albiseleste" u šesto finale svjetskih prvenstava.

U nedjelju, u 16 sati po srednjoevropskom vremenu, Argentina će se boriti za treću zvjezdicu, biće to antologijski meč u rangu Maradoninog finala protiv Zapadnje Njemačke u Meksiko sitiju 1986, ili Peleovog protiv Italije 1970. na istom - stadionu "Asteka", ali šta god da se dogodi u njemu - otišao Mesi po prvi put do vrha planine ili se, po drugi put, zaustavio ispod samog vrha, jasno je da je Mundijal u Kataru - njegov Mundijal, da će se pamtiti po njegovim majstoriijama, po njegovim snovima.

"Finale u nedjelju će biti moja posljednja utakmica na Svjetskom prvenstvu", juče je otklonio dilemu.

Devedeset hiljada gledalaca na stadionu "Lusail", koji će biti kao katarska verzija "Asteke", ali i milijarde gledalaca pored TV ekrana, svjedočiće istorijskom događaju.

Dijego Maradona je svojim čarolijama "obojio" pomenuto prvenstvo 1986, brazilski Ronaldo je dominirao u Koreji i Japanu 2002, kada je odveo Brazilce do pete titule.

Šta se dešava ovdje, u Kataru, ali i šta se dešavalo u proteklih 17 godina?

Mesi je protiv Hrvatske odigrao svoju 1002. utakmicu u seniorskom fudbalu. Postigao je 791. gol i upisao 340. asistenciju. Sa reprezentacijom je do sada osvojio Kopa Ameriku i već igrao jedno mundijalsko finale (poraz od Njemačke 2014), kada je proglašen za najboljeg igrača Svjetskog prvenstva, dok je sa Barselonom osvojio 35 raznih trofeja, uključujući i četiri Lige šampiona. Jedan trofej ima i sa Pari Sen Žermenom.

Čak sedam puta je dobio Zlatnu loptu "Fransu fudbala" za najboljeg igrača na svijetu.

Do sada je na Svjetskom prvenstvu u Kataru postigao pet golova i upisao četiri asistencije - a tek slijedi najvažnija utakmica. Mesi je i najbolji strijelac Argentine na mundijalima, sa 11 golova, a jedini je igrač u istoriji koji je bio asistent na pet različitih svjetskih prvenstava. I jedini igrač koji je davao golove na svjetskim prvenstvima u svojim tinejdžerskim godinama, u dvadesetim i tridesetim.

U nedjelju, u velikom finalu, srušiće rekord Lotara Mateusa i sa 26 nastupa postaće igrač koji je odigrao najviše utakmica na svjetskim prvenstvima.

Sve ove brojke samo zbog jednog pitanja - mora li Mesi da osvoji Svjetsko prvenstvo da bi ga smatrali barem jednakom Peleu i Maradoni?

Jer, fudbal je igra detalja - odluče nijanse, nekad odluči sreća, krajnji rezultat svakog meča, a posebno finalnog, proizvod je brojnih faktora, a nije u pitanju individualni sport.

"Mesi je najbolji fudbaler koji je ikada postojao", tvitovao je nakon meča sa Hrvatskom nekadašnji defanzivac Liverpula Džejmi Karager.

Mesi je motivisan, željan fudbala, uživa u igri i svom posljednjem Mundijalu. Način na koji je, u 69. minutu polufinalne utakmice obišao jednog od najtalentovanijih evropskih defanzivaca, 15 godina mlađeg Joška Gvardiola, ne ulazi u zapisnike i statističke kolone.

Jer, Mesi je mnogo više od (impresivnih) brojki.

"Mesi je najbolji fudbaler svih vremena - u to nemam nikakvu sumnju i to govorim već duže vremena. Počastovan sam što mogu da vidim kako trenira. Nema više šta da se kaže o njemu - privilegija ga je imati u timu", kaže argentinski selektor Lionel Skaloni.

U srcima navijača Argentine, bili oni Argentinci ili ne i pjevali ovih dana u Dohi, Buenos Ajresu, u Bangladešu ili na ma kojem meridijanu, Mesi je već u rangu Maradone.

Njihova, ovih istorijskih dana, najpopularnija pjesma, počinje stihovima u kojima se kaže: "En Argentina naci, Tiera del Diego y Lionel" (rođen sam u Argentini, zemlji Dijega i Lionela).

"Rekli smo da će se Mesi smatrati najboljim ako osvoji Svjetsko prvenstvo. Ako ga osvoji u nedjelju, to će definitivno biti on i biće stavljena svaka tačka na debate. To bi bila razlika, tačka razdvajanja. Maradona je osvojio Svjetsko prvenstvo. Ako bi ga osvojio i Mesi, moj pogled bi se promijenio", kaže legendarni engleski napadač Alan Širer.

Na sajtu BBC-ja je, dakle u neutralnom glasanju, čak 79 odsto ljudi iz Engleske i cijelog svijeta glasalo za opciju da je Mesi već najbolji fudbaler svih vremena. Opciju "ne" kliknulo je 21 odsto ljubitelja fudbala.

"Prijatelju, ti se nikad ne umoriš od dokazivanja da si najbolji na svijetu", napisao je Luis Suares.

"To je bio Mesi kojeg smo, nažalost po moj tim, i očekivali da vidimo. Nema se šta puno reći, najbolji na svijetu", riječi su selektora Hrvatske Zlatka Dalića.

Ko je, zaista, najbolji fudbaler svih vremena? Ukusi su različiti, o njima se ne raspravlja - za neke će Maradona, ili Pele, i dalje biti najveći sve i da Mesi u nedjelju osvoji jedini (najveći) trofej koji mu nedostaje.

Polemika bi, međutim, bilo manje.

Mesijeva posljednja mundijalska utakmica, i to finale - več zvuči grandiozno, i antologijski.

Bonus video: