FIFA u iskušenju pred naredni Mundijal: 48 selekcija, više novca i više problema

Svjetsko prvenstvo u Kataru zaradilo je 7.5 milijardi dolara od prava i sponzorskih prihoda, milijardu više nego ono 2018. u Rusiji, objavila je FIFA prošlog mjeseca

4526 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nakon što je u Kataru odigrana najuzbudljivija grupna faza u istoriji svjetskih prvenstava, FIFA se sada suočava sa problemima kako da uklopi sistem takmičenja sa 48 reprezentacija na narednom izdanju Mundijala, 2026. u Sjevernoj Americi. .

To znači da FIFA razmišlja o promjeni formata, jer planovi sa 16 grupa od po tri ekipe u prvoj fazi, a da po dvije iz svake grupe prolaze u sljedeću fazu, sada izgledaju opasno dosadno i potencijalno sa plodnim tlom za kalkulacije.

Postoji rizik od mnogih "nebitnih utakmica", ako bi, na primjer, posljednji meč u grupi bio između dvije selekcije koje već imaju po jednu pobjedu i već su prošle u nokaut rundu.

FIFA je ranije ove godine priznala da je zabrinuta zbog mogućnosti namještanja rezultata u kojima bi dvije ekipe mogle da odigraju povoljan rezultat za obje, što bi eliminisalo treću ekipu iz grupe.

Alternativni formati sada su na stolu, a Vijeće FIFA, glavno tijelo organizacije, o njima bi trebalo da odluči sljedeće godine.

Kako je rekao šef komisije FIFA za globalni fudbalski razvoj Arsen Venger, jedna solucija je 12 grupa od po četiri tima, s najboljim trećeplasiranim selekcijama koje prolaze dalje zajedno s prve dvije, ili druga opcija je da se Svjetsko prvenstvo podijeli u dva odvojena takmičenja od po 24 reprezentacije (po šest grupa sa četiri ekipe). Pobjednik svakog od tih odvojenih takmičenja sastao bi se u finalu.

Ali, problem je broj mečeva i trajanje Mundijala. Svjetsko prvenstvo s 32 ekipe ima ukupno 64 utakmice, a katarski Mundijal biće završen u 29 dana, dok format sa 16 grupa po tri tima za 2026. donosi 80 utakmica tokom 32 dana.

Sa četiri ekipe u svakoj grupi, bilo bi čak 104 utakmice, što zahtijeva trajanje od najmanje sedam dana više. To bi stvorilo problem u kalendaru takmičenja, naljutilo bi i velike klubove.

Međutim, više utakmica značilo bi više novca od televizijskih prava, a kako Svjetsko prvenstvo donosi oko 90 posto prihoda FIFA, čelnici će biti u iskušenju.

Svjetsko prvenstvo u Kataru zaradilo je 7.5 milijardi dolara od prava i sponzorskih prihoda, milijardu više nego ono 2018. u Rusiji, objavila je FIFA prošlog mjeseca.

Bonus video: