Od "vodonoše" do "generala": Dešan može da uđe u istoriju fudbala, Makron poručio da mora da ostane

Dešan je vodio Francusku do titule i u Rusiji, a već deset godina je na klupi "trikolora"

10831 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Erik Kantona ga je prozvao "vodonoša", nadimak je ostao, ali Didije Dešan je, prije svega, fudbalska veličina.

Bio jedan od onih igrača koje "vole" samo treneri, ali bez kakvih nema velikih timova.

I kao takav je bio jedan od lidera i kapiten prve šampionske francuske generacije 1998, godine, dvostruki osvajač Lige šampiona (Olimpik Marsej i Juventus), višestruki prvak Francuske i Italije...

Ali, Dešan bi od nedjelje mogao da bude upamćen kao istorijski trener, fudbalski general, jer ima šansu da postane prvi selektor koji je dva puta zaredom bio prvak svijeta - takav rezultat ima samo Italijan Vitorio Poco, 1934. i 1938. godine.

Dva finala zaredom vodili su još Franc Bekenbauer (Njemačka - 1986, 1990) i Karlos Biljardo (Argentina - 1986, 1990), ali je samo Poco bio dvostruki šampion, i to na drugom i trećem Mundijalu.

"Ovo su emocije, ovo je ponos. Ostao nam je još jedan, najvažniji meč, ali sada je vrijeme za kratko slavlje i sreću. Nije bilo lako, igrači su zaslužili ovo, nagrađeni su za sve što su uradili", kazao je Dešan, koji je vodio Francusku do titule i u Rusiji, a već deset godina je na klupi "trikolora".

"Hvala selektoru Dešanu i cijelom timu. Vjerujem i da će u nedjelju da budu pobjednici, a Dešan mora da ostane", rekao je predsjednik Francuske Emanuel Makron nakon polufinalne pobjede nad Marokom.

Makron ima dosta uticaja u fudbalskim krugovima, a nije tajna da je uticao na Kilijana Mbapea da ostane u Pari Sen Žermenu a ne ode u Real.

Bonus video: