Dešan: Naš rival je na terenu, a ne na tribinama; Ljoris: Finale je veće od jednog igrača

Francuska - Argentina za titulu, nedjelja u 16 sati

3128 pregleda 0 komentar(a)
Dešan na pres konferenciji, Foto: Reuters
Dešan na pres konferenciji, Foto: Reuters

Francuska igra ne samo protiv Argentine i 50.000 argentinskih navijača, već i protiv cijelog svijeta, pa i "ponekog Francuza", sumirao je najavu najvećeg fudbalskog meča Didije Dešan na pres konferenciji uoči nedjeljnog finala Svjetskog prvenstva.

Razlog za takvu (istinitu) procjenu je Leo Mesi i njegov posljednji pokušaj da karijeru kruniše najznačajnijim trofejom.

"Argentinski tim ima veoma važnu podršku u svakom navijačkom smislu. To je strastvena nacija, koja živi za fudbal. Imaju i tu veliku želju zbog Mesija, i cijeli svijet, pa i poneko u Francuskoj, želi takav kraj. Ali, naš rival nije na tribinama, već na terenu", naglasio je Dešan.

Čežnje Lea Mesija i cijele Argentine, kao i ogromnog dijela fudbalskog svijeta, nisu važniji od utakmice, naglasio je kapiten Ugo Ljoris.

"Utakmica je toliko velika i mnogo je važnija od jednog igrača. Ovo je finale između svije velike nacije. Ovo je igra, a ne igra jednog fudbalera", kazao je Ljoris.

"Francuska je uz nas i to važno. Počeli smo prvenstvo sa misijom da odemo što dalje i sada želimo da završimo posao. Znamo šta Mesi znači za naš sport, ali to nije važno u ovom trenutku".

Argentina je Mundijal počela porazom od Saudijske Arabije, i Francuska je imala kiks protiv Tunisa, ali u nevažnom meču.

"Argentina je iskusan tim, sedmorica igrača su igrala i prije četiri godine, ali to nije ista ekipa. Oni su imali dosta transformacija tokom turnira, možda može da ponudi nešto novo i u finalu, ali možemo i mi. Maroko je, recimo, u polufinalu igrao sa petoricom defanzivaca, prvi put. I mi smo ih otvorili na vrijeme. Mislim da je ovaj tim sposoban da se prilagodi svemu", kazao je Dešan.

Francuska u nedjelju igra za svoj dio istorije – od 1962. godine se čeka da jedan nacionalni tim odbrani titulu. Posljednji je to uspio Brazil, pobjedama na Mundijalima u Švedskoj i Čileu.

"Svaka velika utakmica je posebna i uvijek postoji emotivna strana, ali i svaki igrač ima drugačiji temperament. To što su mnogi od njih imali važne mečeve, neki su bili i prije četiri godine, može da pomogne. Kao trener se trudim da ih oslobodim stresa i da važnost pretvorim u uživanje", rekao je Dešan.

Francuska ima problema u pripremama za finale - Upamekano, Rabio, Čuameni, Ernandes i Koman nisu trenirali juče. I virus je ušao u ekipu...

"Uradili smo sve da zaštitimo igrače. Vidjećemo, ima vremena do nedjelje", rekao je Dešan.

Bonus video: