Za Argentinu - sad ili ko zna kad, za Mesija - sad ili nikad, Skaloni: Utakmica za sva vremena

Meč Argentina – Francuska igra se u nedjelju od 16 časova

4216 pregleda 1 komentar(a)
Skaloni na pres konferenciji, Foto: Reuters
Skaloni na pres konferenciji, Foto: Reuters

Stiže dan koji cijela Argentina čeka osam godina i nada se da će biti drugačije nego u Brazilu 2014. kada je nacionalni tim stao na posljednjem koraku, u duelu sa Njemačkom.

Sad ili ko zna kad, a za najvećeg – sad ili nikad – Leo Mesi igra posljednju utakmicu na šampionatima svijeta, pred njim je posljednji i najveći izazov u vrhunskoj karijeri, posljednji pokušaj da riješi dileme ko je najbolji fudbaler svih vremena.

Biće mu potrebna velika pomoć saigrača, imao ju je na putu do finala.

"To što imamo najboljeg igrača na svijetu je naša velika prednost. Ali, Francuska je favorit, mada se mi ne osjećamo inferiornim protiv bilo koga. Ne mislimo ni da smo bolji od bilo koga. Jedina razlika je što mi imamo najboljeg", kazao je golman Emilijano Martines.

Mesi će nastupom u finalu postati igrač sa najviše utakmica na šampionatima svijeta – biće to njegov 26. meč. Posljednji i najvažniji. Mentalna priprema za finale je veoma važna, nije samo Mesi napet, napeti su svi Argentinci, za njih je ovo meč važniji od života.

"Utakmica može da se dobije na različite načine, ali uslov je da glava mora da bude hladna. To je i najteže. Želimo da igramo kao i na prethodnim mečevima, da budemo pametni, da držimo loptu i prostor", rekao je Martines.

Argentina ima Mesija, ali Francuska ima više moćnih napadačkih opcija – prva je Kilijan Mbape, koji sa 23 godine igra drugo mundijalsko finale.

"Ovo je timski rad, nijedan igrač ne može sam. Nije, dakle, samo riječ o Mbapeu, mnogo je vrhunskih igrača u Francuskoj. Mbape je mlad, napredovaće još, njegove granice su visoko, ali on je jedan od onih koji mogu da nam naprave problem", kazao je selektor Lionel Skaloni.

Skaloni je došao tiho na klupu Argentine, već je uspio da napravi velike stvari, osvajanjem Kopa Amerike prošle godine – prvi argentinski trofej od 1993. - sada ima šansu da uđe u istoriju.

"Ja sam u poziciji o kojoj sanja svaki Argentinac. Ponosan sam i zahvalan na tome. Ovo je veliki trenutak za mene, za ovaj tim, ali najvažniji je put koji nam fudbal otvori. Iskustvo i momenti koji traju zauvijek. Nadam se da će ovi biti srećni, a ovo jeste utakmica za sva vremena".

Argentinski mediji javljaju da će Skaloni i u finalu promijeniti formaciju, što je često radio tokom turnira, te da sprema petoricu igrača u posljednjoj liniji.

"Plan igre je jasan, znamo kako da ih ugrozimo, a znamo njihove snage. Francuska je težak rival za procjenu, jer je to tim koji može da se brani, može da igra sa loptom, može i da bude nevjerovatno brza u kontra udarima. Ovakve utakmice se igraju iz minuta u minut, svaki trenutak je važan", zaključio je Skaloni.

Meč Argentina – Francuska igra se u nedjelju od 16 časova.

Bonus video: