VIJESTI U KATARU "Gaučos" Vukčević: Zaslužili su navijači, zaslužio je Mesi, zaslužila je Argentina

Četiri puta je Nikola-Điđo Vukčević kao član Levantea igrao protiv Lea Mesija, jednom pred 100 hiljada navijača na 'Nou Kampu' kada je Barsa osvajala titulu. Nije, međutim, Leo Mesi, koge smatra najboljim igračem svih vremena, jedini razlog zbog kojeg će navijati za Argentinu protiv Francuske

16273 pregleda 10 komentar(a)
Nikola Vukčević u duelu sa Leom Mesijem, Foto: Privatna arhiva
Nikola Vukčević u duelu sa Leom Mesijem, Foto: Privatna arhiva

Crnogorski reprezentativac Nikola Vukčević prije pet mjeseci je stigao u Katar, potpisao za Al Ahli iz Dohe kod svog nekadašnjeg trenera i prijatelja, Nebojše Jovovića.

Fudbalski, i vanfudbalski, bila je to savršena odluka - nekadašnji vezista Budućnosti, Brage i Levantea, ovih dana uživa u mundijalskim danima, osim što se sa svojim timom priprema za nastavak sezone.

Četiri puta je u španskoj La Ligi igrao protiv Lionela Mesija - večeras će ga bodriti sa tribina "Lusaila", u njegovom posljednjem meču na Svjetskom prvenstvu, u velikom finalu protiv Francuske.

Nije samo Mesi - po Vukčeviću, najbolji igrač kojeg je gledao, sa kojim se sreo, jedini razlog zbog kojeg će danas biti u bojama "albiselestea".

"Navijam za Argentinu, najviše zbog njihovih navijača i kulture navijanja koju imaju. Prvi put imam priliku da uživo čujem i vidim taj spektakl, koji nas ostavlja bez teksta. Isto tako, Argentinci od Mundijala do Mundijala skupljaju pare, prave planove, uzimaju godišnje odmore u vrijeme odrzavanja prvenstva kako bi prisustvovali Svjetsko prvenstvo. Bio sam na tri njihove utakmice u Dohi, protiv Poljske u grupi, Holandije u četvrtfinali i Hrvatske u polufinalu, bodriću ih i u finalu. Zavolio sam ih najviše zbog Maradone, a to se sada prenijelo i na Mesija, koji je smatram najboljim igračem u istoriji fudbala, osvojio danas Svjetsko prvenstvo ili ne", priča Vukčević za "Vijesti".

Susreti sa Mesijem - privilegija za pamćemje.

"Igrao sam protiv njega četiri puta i to je nešto što ostaje za cijeli život, o čemu ću sjutra pričati svojoj djeci. Imao sam privilegiju da igram sa največim igračem u istoriji fudbala. Na možemo ni na TV-u da se vidi o kakvom se igraču radi - kada se nađete oči u oči, vidite tu moć, tu intelgijenciju, tu fudbalsku genijalnist. On lomi protivničke igrače, lomio je i nas. Čini mi se da je bila sezona 2018/2019 igrali smo na njihovom stadion, 'Kamp Nou" je bio ispunjen do krova, 98 hiljada ljudu, trebala im je pobjeda da i zvanično osvoje titulu. Igrao sam cijeli meč, držali smo 0:0 do poluvremena. Izlazimo iz svlačionice, kreće drugi dio, vidim njega stoji pored aut-linije sprema se da uđe u igru, jer je meč počeo na klupi. Bilo mi je jasno kako će se završiti - 1:0, strijelac Mesi, Barselona šampion", priča Vukčević.

Na putu do fudbalske "besmrtnosti", Mesija čeka aktuelni svjetski šampion - moćna Francuska.

"Vrlo je tesko prognozirati finala, Francuska je izuzetno jaka reprezentacija, ima i veći broj kvalitetnijih igrača. Ipak, Argentinci od poraza protiv Arabije izgledaju kao porodica, vidi se da imaju dobru atmosferu, da se spremni da konačno naprave taj posljednji iskorak i osvoje Mundial. Najjače oružje Francuske su Mbape i Grizman, koji igra odličan turnir u oba smjera. Što se tiče Argentine i njihovog oružuja, naravno da je to Mesi, ali i i jaka i čvrsta odbrana. Vjerujem u trijumf Argentine. Navijači su defintivno to zaslužili, Mesi je to zaslužio".

Posljednji mundijalski dan u Kataru - "odlazi cirkus iz našeg malog grada", pjevao je Đorđe Balašević, s razlikom što je Doha bila dovoljno velika da organizuje najveći mogući spektakl.

Sa dozom sjete i ponosa Vukčević - mokak koji je upisao 51 nastup u crnogorskoj reprezentaciji - sjećaće se svog šestog Mundijala koji pamti, prvog kojeg je gledso uživo.

"Mnogi su bili skeptični kako će se odvijati prvenstvo, dosta toga se dovodilo u pitanje, od organizacije, igranja u novembru i decembru, do ljudskih prava. Mislim da je Katar i više nego opravdao očekivanja, ljudi koji su već bili na nekoliko svijetskih prvenstava kažu da nešto slično nisu doživjeli. Što se tiče igranja usred klupsje sezone, mislim da je fudbal samo dobio, da se igra u većim intezitetom nego što se igralo u junu, kad bi igraci dolazili 'istrošeni' nakon dugih i napornih sezona", priča Vukčevič.

"Hvala Deju"

Nije lako doći do mundijakih ulaznica, naročito za kasne nokaut faze - polufinale i finale, često i nemoguće misija, karte na crnom tržištu za večerašnji spektakl idu i do nekoliko hiljada eura.

Nikola Vukčević je, međutim, imao "vezu" - predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore je član Savjeta Fife, među najvažnijim ljudima Svjetske fudbalske federacije.

"Hvala Dejanu Savićeviću što mi je omogućio da da uživo prisustvujem istoriji, do ulaznica za polufinalne utakmice i finalni meč je prosto nemoguće doći. Na neki način sam ispunio san", kaže Vukčević.

Drugi, važniji, još sanja...

"Da se Crna Gora nađe na velikom takmičenju. Nije lako, tu igraju velike reprezentacije, velike zemlje, sa mnogo većim kapacitetima u svakom smislu, ali mi vjerujemo, mi ne odustajemo", ističe popularni Điđo.

Bonus video: