MUNDIJAL Argentina je prvak svijeta

"Gaučosi" nakon penala savladali Francusku 4:2 (2:2 nakon 90 minuta, a 3:3 nakon 120) i treći put u istoriji osvojili titulu

84602 pregleda 60 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ažurirano: 18.12.2022. 22:41h
Završeno
21:49h

Predsjednik PSŽ-a Naser al Kelaifi izjavio je večeras da je ponosan na fudbalere svog tima Lionela Mesija i Kilijana Mbapea, i dodao da je siguran da je ovo bilo najbolje Svjetsko prvenstvo u istoriji.

"Ne mogu biti ponosniji nego što sam sada. Razgovarao sam sa svima, sa svim igračima i ovo je najbolje finale u istoriji Mundijala. Ne možete da očekujete više od ovoga", rekao je Al Kelaifi.

Mesi je proglašen za najboljeg igrača turnira, a Mbape je sa osam golova najbolji strijelac takmičenja.

"Ja sam kao Katarac veoma ponosan, veoma zadovoljan onim što smo uradili: organizacijom, obezbjeđenjem, stadionima, objektima za trening... Veoma sam ponosan na sve. Nismo mi loši ljudi. Siguran sam da je ovo bilo najbolje Svjetsko prvenstvo u istoriji", dodao je Al Kelaifi.

21:43h

Francuski predsjednik Emanuel Makron oglasio se nakon poraza "trikolora" u finalu.

"Plavi su nas naveli da sanjamo", napisao je Makron na Tviteru.

Makron je bio na tribinama stadiona "Lusail" da bodri francusku reprezentaciju, koja je izgubila od Argentine poslije jedanaesteraca 4:2, dok je posle regularnog dijela bilo 2:2, a nakon 120 minuta 3:3.

21:37h

Enco Fernandes najbolji mladi igrač na turniru:

„Nikada neću zaboraviti sve ovo što se dogodilo na prvenstvu i u ovom finalu. Neprocjenjivo je što sam dobio uopšte priliku da igram za našu zemlju na prvenstvu. Uz to, još smo otišli do kraja. Ovo je nevjerovatno, a Mesi je ovo zaslužio više od bilo kog drugog. Srećan sam zbog njega, on je naš vođa“.

21:35h

Brazilski fudbaler Nejmar čestitao je Mesiju osvajanje titule:

"Čestitam brate moj", napisao je Nejmar na društvenim mrežama, uz fotografiju na kojoj se Mesi osmjehuje dok jednom rukom miluje trofej Svjetskog prvenstva, a drugom drži trofej najboljeg igrača turnira.

Nejmar i Mesi su pet godina zajedno igrali u Barseloni, prije nego što su se ponovo spojili u Pari Sen Žermenu.

21:16h

Lionel Mesi je kazao da će još igrati za reprezentaciju.

"Ne, neću se penzionisati. Nosiću dres Argentine još kao svjetski prvak. Ovaj trofej sam htio čitavog života, sanjao sam o njemu još dok sam bio dijete", rekao je nakon utakmice Mesi.

21:09h

Igo Ljoris, golman i kapiten francuske reprezentacije:

"Argentinci su odlično krenuli, bili su agresivni, koristili sva svoja oružja. Mi smo se cijelu noć branili, reagovali na njihove akcije. Nećemo tražiti alibije i izvinjenje, dali smo sve što smo mogli. Treba čestitati momcima jer se ni u jednom trenutku nismo predali."

21:08h

Izjava francuskog selektora Didijea Dešana i štopera Rafaela Varana.

Povezani članci

18. Decembar 2022.

Dešan i Varan: Teško je, razočarani smo, ali i ponosni

21:00h

Argentina je na nogama, slavi se titula.

Povezani članci

18. Decembar 2022.

Pogledajte slavlje na ulicama Buenos Ajresa

20:21h

Leandro Paredes je bio emotivan nakon meča.

„Ne postoji riječi kojima mogu da opišem ove emocije. Nisam mogao da zamislim ni u najluđem snu. Sada svi da uživamo u ovom. Sve vrijeme sam razmišljao o mojoj porodici, o putu koji smo svi prešli, o roditeljima, o onima koji nas gledaju s neba, o svima koji su bili uz nas tokom ovog ciklusa“, rekao je fudbaler Argentine.

20:17h

Oglasio se i Alan Širer:

"Bio je užitak gledati ovo finale. Hvala Mesiju i Mbapeu. Argentina je samo išla naprijed, imali su mentalitet i vjeru da mogu postići gol kad im je to najviše trebalo. Hvala vam što ste nas ovako zabavljali, bilo je jednostavno nevjerovatno", komentarisao je za BBC nakon utakmice Širer.

20:15h

Argentina i Francuska su odigrali najbolji meč svih vremena.

"Ovo je najbolji fudbal koji sam ikad vidio", napisao je bivši engleski reprezentativac i kapiten Mančester junajteda Geri Nevil.

Džejmi Karager bivši kapiten Liverpula napisao je da je za njega Mesi sad najbolji igrač svih vremena, a slijede ga Maradona i Pele.

20:15h

Leo Mesi i Zlatna boginja - fotografija za sva vremena.

Povezani članci

18. Decembar 2022.

Fotografija za istoriju

19:38h

Na ceremoniji su uručene nagrade najboljim pojedincima na Mundijalu.

Povezani članci

18. Decembar 2022.

Mesi najbolji igrač Mundijala

18:55h

Kraaaaaaaaaaaaj, sve je gotovo – Argentina je prvak svijeta, noć za istoriju, noć za sva vremena, noć nakon koje više nema dileme ko je najbolji fudbaler svih vremena!

„Gučosi“ su nakon penala savladali Francusku 4:2 (2:2 nakon 90 minuta, a 3:3 nakon 120), a dva pogotka postigao je Lionel Mesi! Momak iz Rozarija je osvojio trofej koji mu je nedostajao u karijeri, a večerašnji meč krunisao je sa dva pogotka! Bio je precizan i u penal seriji! Bila je ovo posljednja Mesijeva utakmica na prvenstvima svijeta.

Nakon generacije Marija Kempesa 1978, te generacije Dijega Armanda Maradone 1986, Svjetsko prvenstvo je osvojila i ekipa čiji je vođa Lionel Mesi.

Imala je Argentina dva gola prednosti nakon pogotka Mesija iz penala u 23. i Anhela di Marije u 36. minutu meča (Di Marija je i izborio penal), kontrolisala meč, bila bolja, a onda su Francuzi preko Mbapea u 80. i 82. minutu izjednačili i utakmicu uveli u produžetke.

U dodatnih 30 minuta je ponovo Argentina stigla do vođstva, gol je postigao ponovo Mesi u 109. minutu, nakon što je Ljoris odbranio udarac Martinesu, a onda je u 118. minutu iz penala bio precizan Mbape, koji je upisao het-trik.

Uslijedili su penali, na jednoj strani su precizni bili Mesi, Dibala, Paredes i Montijel, kod Francuza su pogodili Mbape i Kolo Munani, ali je Čuameni šutirao pored gola, dok je Martines odbranio udarac Komanu.

Odigran je najbolji meč u istoriji fudbala, fenomenalnih 120 minuta, pa drama u penal seriji. Meč za fudbalske udžbenike, meč za istoriju, meč koji će se pamtiti i prepričavati...

18:54h

Kraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaj! Argentina je prvak svijeta, treći put u istoriji!

Gonsalo Montijel je siguran, "gaučosi" su slavili 4:2 nakon penala, 3:3 je bilo posle 120 minuta!

Izmjena: 18:55h
18:53h

Kolo Muani je siguran, Francuska je smanjila na 3:2.

18:52h

Pogađa i Paredes, Argentina vodi 3:1, na korak je od titule.

Kraj treće serije!

18:51h

Čuameni je neprecizan, lopta odlazi pored gola!

Ali, kakav potez Martinesa koji je bacio loptu Čuameniju.

18:50h

Dibala postiže gol.

Kraj druge serije, Argentina vodi 2:1.

Bonus video: