Rekordi koje je Mesi oborio u Kataru

Nema više dileme - Mesi je najbolji fudbaler svih vremena

9122 pregleda 0 komentar(a)
Mesi, Foto: Reuters
Mesi, Foto: Reuters

Argentina je prvak svijeta, a Lionel Mesi je osvojio jedini trofej koji mu je nedostajao u karijeri.

Mesi je večeras postigao dva pogotka - za 1:0 i 3:2, a bio je siguran i u penal seriji. On je na ovom Mundijalu postigao sedam pogodaka, imao je četiri asistencije, a oborio je brojne rekorde.

Mesiju je Mundijal u Kataru bio peti u karijeri. Debitovao je protiv Srbije i Crne Gore u Gelzenkirhenu 2006. godine u Njemačkoj, a onda je igrao u Južnoj Africi 2010, Brazilu 2014 i Rusiji 2018. godine.

Postigao je ukupno 13 pogodaka na prvenstvima svijeta i na prvom mjestu vječne liste argentinskih fudbalera prestigao Gabrijela Batistutu, koji je 10 puta bio precizan.

Postao je prvi fudbaler, koji je na pet različitih svjetskih prvenstava imao makar jednu asistenciju.

Nadmašio je Paola Maldinija koji je najviše minuta bio na terenu na prvenstvima svijeta (2.217). Mesi je odigrao 2.314. minuta.

Lionel Mesi je prvi fudbaler ikada koji je na jednom Svjetskom prvenstvu bio strijelac u grupnoj fazi, osmini finala, četvrtfinalu, polufinalu i finalu.

Na prethodna četiri prvenstva svijeta Mesi nije uspio da zatrese mrežu u nokaut fazi. A u Kataru je pogađao i protiv Australije u osmini i protiv Holandije u četvrtfinalu, Hrvatske u polufinalu i Francuske u finalu.

A od 1982. godine, kada je ustanovljena nagrada za najboljeg igrača Mundijala, Mesi je jedini koji je to priznanje osvajao dva puta - 2014. i 2022. godine.

Na svjetskim prvenstvima je 13 puta bio strijelac, isto toliko pogodaka ima i na Kopa Americi, pa je na prvom mjestu prestigao Brazilca Ronalda kada je riječ o ukupnom učinku fudbalera iz Južne Amerike na ova dva takmičenja - Mesi ima 26 golova, Ronaldo jedan manje. Večeras je postigao 100. pogodak u karijeri desnom nogom.

Sa 13 pogodaka i osam asistencija na svim prvenstvima, Mesi je fudbaler koji je učestvovao kod najviše pogodaka na mundijalima - 21.

On je večeras odigrao 26. meč na mundijalima i na prvom mjestu prestigao Lotara Mateusa, koji je u karijeri na prvenstvima svijeta odigrao 25 utakmica.

Bonus video: