Zamislite šta bi se dogodilo da su poštovana pravila: Mesijev gol je neregularan, Francuska bi bila prvak svijeta

U 108. minutu super-finala, najljepše utakmice u istoriji mundijala, a vjerovatno i fudbala uopšte, Lautarov šut je odbranio Ljoris, lopta se odbila Mesiju koji je postigao pogodak, uprkos pokušaju Koundea da zaustavi loptu

18571 pregleda 25 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Prema pravilima fudbalske igre, gol Lea Mesija za 3:2 protiv Francuske u produžecima, trebalo je da bude poništen, jer su dva argentinska fudbalera sa klupe ušla u teren prije nego što je Mesi ubacio loptu iza gol linije.

U 108. minutu super-finala, najljepše utakmice u istoriji mundijala, a vjerovatno i fudbala uopšte, Lautarov šut je odbranio Ljoris, lopta se odbila Mesiju koji je postigao pogodak, uprkos pokušaju Koundea da zaustavi loptu.

Ali, trebalo je da se dosudi indirektan udarac za Francusku, piše “L'ekip”, jer su dva “emotivno nabijena argentinska igrača već bila na terenu, što je strogo zabranjeno”.

U stavu 3 člana 9 Pravila fudbalske igre stoji:

„Ako, nakon postignutog pogotka, sudija postane svjestan prije nego što se igra nastavi da je još jedna osoba bila na terenu u vrijeme kada je postignut gol: sudija mora da poništi pogodak ako je ta osoba bila: igrač, zamjena, igrač koji je zamijenjen, isključeni igrač ili službeno lice tima koji je postigao gol; igra mora biti nastavljena direktnim slobodnim udarcem sa mjesta gdje se nalazila dodatna osoba”.

Ali, može li neko da zamisli situaciju da je Šimon Marčinjak u ovakvoj utakmici, na intervenciju VAR sobe, poništio gol Mesija zbog ove situacije...

Bonus video: