Lionel Skaloni: Tihi junak, Mesijeva ogromna podrška, čovjek kojeg je Maradona pokušao da ponizi 2018.

"Skaloni? Sjajan je momak, ali nije sposoban ni da upravlja saobraćajem, a ne da vodi takvu selekciju", rekao je prije četiri godine Dijego Maradona. Kako je samo pogriješio...

17197 pregleda 10 komentar(a)
Junak iz sjenke: Lionel Skaloni, Foto: Reuters
Junak iz sjenke: Lionel Skaloni, Foto: Reuters

Svima je jasno da je uloga Lionela Mesija u argentinskoj reprezentaciji ključ istorijskog uspjeha, ali fudbalski svijet je za četiri godine toliko potcjenjivački gledao ka selektoru Lionelu Skaloniju da se vjerovalo da sve što Leo na terenu može da stvori, ovaj drugi Leo na klupi prijeti da pokvari.

Raspodjela odgovornosti je, naravno, u sportu jednostavna, a sada je vrijeme da se Skaloniju daju i zasluge - ova je titula njegova koliko i Mesijeva.

"Još ne mogu da shvatim šta smo napravili, ali lijepo je biti prvak svijeta. Ova ekipa je prošla kroz sve i svašta. Ponosan sam, ali manje uzbuđen, jer osjećam neko olakšanje. Ovo je nevjerovatna grupa igrača, koja ima veliko samopouzdanje. Nadam se da će dječaci širom Argentine sad htjeti da postanu fudbaleri i reprezentativci", rekao je Skaloni, koji je trofej slavio u dresu u kojem je prije 25 godina postao omladinski prvak svijeta na šampionatu u Maleziji.

Skaloni je trenersku karijeru počeo u oktobru 2016. godine kao saradnik Horheu Sampaoliju u Sevilji, a već u junu 2017. je sa svojim mentorom stigao u nacionalni tim Argentine i postao dio stručnog štaba.

Argentina
foto: Reuters

Nakon eliminacije “gaučosa” od Francuske u osmini finala Mundijala u Rusiji je Sampaoli otišao, a Skaloni zajedno sa Pablom Aimarom preuzeo ulogu vršioca dužnosti selektora.

Bilo je predviđeno da na klupi ostane dvije utakmice, samo do kraja 2018, ali nešto je kliknulo - ubijedio je ekipu da mu vjeruje i Fudbalski savez Argentine mu je dao stalni posao. Bila je to, ispostaviće se, istorijska odluka... Iako je u tom momentu čuveni Dijego Maradona bio oštar po saznanju kome je povjerena reprezentacija:

"Skaloni? Sjajan je momak, ali nije sposoban ni da upravlja saobraćajem, a ne da vodi takvu selekciju", rekao je prije četiri godine Pibe.

Argentina je kroz istoriju imala slavna imena na klupi, jedno od njih je upravo Maradonino, ali samo su dva bila garancija uspjeha.

Sezar Luis Menoti je bio selektor 1978. kada je Mario Kempes nosio “albiseleste” do titule na domaćem tlu, osam godina kasnije je Maradona bio produžena ruka Karlosu Biljardu u pohodu na “boginju” u Meksiku.

Nakon njih je, prije Skalonija, samo još Alehandro Sabelja, svjetski vicešampion iz 2014. godine, bio blizu da uradi nešto veliko.

Skaloni je do sada Argentinu vodio na 57 utakmica, ima 39 pobjeda, kao i 13 remija i samo pet poraza, uz 117 datih i 37 primljenih golova.

Na posljednje 42 utakmice sa njim na klupi, Argentinci su izgubili samo jednom (od Saudijske Arabije na otvaranju Mundijala).

Prvi je selektor svoje zemlje koji je vezao titule na Kupu Amerike i Svjetskom prvenstvu, gdje je Argentina igrala sa 19 debitanata.

Bonus video: