Ukrajinci tuže Fifu i traže 40 miliona eura

U jednom od dokumenata Fife iz juna ove godine piše da će strani igrači i treneri koji igraju u Ukrajini imati pravo da suspenduju svoj ugovor do 30. juna 2023. godine, ukoliko ne postignu dogovor sa klubom

11237 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

U četvrtak se pred Sudom za sportsku arbitražu (CAS) održava ročište u sporu između fudbalskog kluba Šahtjor iz Donjecka i Medjunarodne fudbalske federacije (FIFA), a ukrajinski tim traži odštetu od 40 miliona eura zbog odlaska stranih igrača usled rata u toj zemlji.

Ročište je zakazano za četvrtak u 9.30 u Lozani, a predstavnici Šahtjora smatraju da su finansijski oštećeni zbog odluka Fife nakon početka rata u Ukrajini.

U jednom od dokumenata Fife iz juna ove godine piše da će strani igrači i treneri koji igraju u Ukrajini imati pravo da suspenduju svoj ugovor do 30. juna 2023. godine, ukoliko ne postignu dogovor sa klubom.

"Mnogi strani igrači su tada napustili klub bez obeštećenja", rekao je direktor Šahtjora Sergej Palkin u izjavi poslanoj AFP-u.

On je dodao da su takve odluke dovele do gubitka prihoda od transfera igrača i smanjile dobit kluba za oko 40 miliona evra.

"Klub želi da povrati izgubljenih 40 miliona eura, a Fifa treba da nadoknadi štetu za koju je odgovorna", istakao je on.

U drugom dokumentu od 2. jula ove godine, Fifa navodi da bi ukrajinski klubovi "mogli da se suoče sa velikim brojem odlazaka", ali smatra da je to "neizbježna posledica situacije u Ukraijni", uz obećanje da će interesi ukrajinskih timova biti zaštićeni.

Bonus video: