Lopta visoke tehnologije: Zbogom grešci pri ofsajdu, znaće se ko je strijelac

Lopte “Adidas - Kinexon” isključuju greške ljudskog faktora pri ofsajdu, senzor isključuje mogućnost pogrešnom pripisivanju pogotka

8201 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Najbogatija liga na svijetu, engleska Premijer liga obznanila je juče da su u dosadašnem dijelu sezone sudije donijele šest pogrešnih odluka, uprkos VAR tehnologiji.

Čak i u derbiju između Arsenala i Mančester junajteda, koju su “đavoli” u 6. kolu dobili sa 3:1, ali Gabrijelu Martineliju nije priznat regularan pogodak u 12. minutu. Takvih grešaka ubuduće biće manje, ako se zna da je reper Mundijal, i to isključivo zahvaljujući loptama “adidasa”, koje su obavile svoju ulogu na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

A Mundijal je uvijek bio reper i polazna tačka budućih promjena, pa ako u taktici i drugim elementima tek završeni šampionat nije donio ništa novo, svakako jeste u preciznosti pojedinih odluka. To zahvaljujući loptama, Al Rila, i u završnici Al Hilm, koje je “adidas” uradio u saradnji sa tehnološkom firmom “Kinexon”.

Za sertifikat lopti kojima se igralo u Kataru, bilo je potrebno šest godina rada. Lopta sadrži dva istovremena radna senzora ukupne težine 14 grama - ultra širokopojasni za tačne podatke o lokaciji lopte i onlajn prenosa, te senzor koji prati položaj lopte u tri dimenzije. Uređaj se napaja pomoću male baterije.

Prema “adidasu”, baterija se može koristiti aktivno šest sati. U stanju mirovanja baterija se isprazni za 18 dana. Uređaj je zaštićen u zatvorenom čvrstom bloku i ne može se oštetiti pri igranju fudbala. Svaki kontakt lopte snima se brzinom od 500 kadrova u sekundi, a podaci se odmah prenose u lokalni centar za pozicioniranje. Kada lopta odleti izvan terena i ubaci se nova, prebacuju se podaci u centar bez potrebnih ljudskih intervencija.

Tom tehnologijom dokazano je da Kristijano Ronaldo nije bio strijelac protiv Urugvaja, već Bruno Fernandeš, a lopta savršeno detektuje ofsajd, jer senzor koristi 12 optičkih kamera “Sokolovog oka” oko terena sa 10 puta većom brzinom određivanja položaja u odnosu na VAR. Zato nijedna odluka o ofsajdu na Mundijalu nije izazvala polemiku. VAR zavisi od ljudskog faktora - milimetarska tačnost izgubila je svaki smisao ako je VAR operater snimio sliku kasnije ili ranije od prenosa.

I statistički nova lopta će značajno pomoći, pa je na osnovu nje pri testiranju zaključeno da je gol postignut sa tačne distance, ali i daje podatke o brzini kojom se kretala pri šutu za gol. Ona omogućava da se prati tačnost predaje lopte u pojedinim djelovima utakmica između dvije ekipe. Utvrđeno je na testu utakmice portugalskog prvenstva da je tačnost dodavanja jedne ekipe tokom utakmice porasla za tri odsto, druge je pala za devet...

No, za razliku od testiranja lopti u nižim ligama ili fudbalskim akademijama, profesionalci su uspjeli da primijete male razlike u odnosu na standardne lopte.

- Čini mi se da kada je jače udariš, letjeće duže, lakša je. Trebalo mi je vremena da se naviknem, pošto je moja uloga da ubacim loptu u zoni udarca napadača - kazao je vezista Engleske Kjeran Tripije.

Razliku je uspio da osjeti i sjajni golman Urugvaja, Serhio Rošet.

- Lopta je brža, ali svake godine je to tako. Napadačima je sve lakše, a golmanima sve teže - naglasio je Rošet.

Bonus video: