Mundijal se neće pamtiti samo po Mesiju i Mbapeu

”Gaučosi” osvojili titulu, Lionel Mesi konačno dobio priznanje koje mu pripada, Kilijan Mbape pokazao da je u ovom momentu najbolji igrač na svijetu, ali su i neki drugi fudbaleri - koji su bili ispod radara - skrenuli pažnju

4250 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Argentina je apsolutni pobjednik, “gaučosi” su prigrabili Zlatnu boginju na koju su čekali 36 godina, ali razloga za nezadovoljstvo nemaju ni brojni učesnici Mundijala u Kataru.

Efekat Svjetskog prvenstva i naslov najboljeg strijelca uz tek drugi het-trik u istoriji svjetskih prvenstava, donijeli su Kilijanu Mbapeu vodeće mjesto na specijalizovanom sajtu Transfermarkt. As Pari Sen Žermena je sada procijenjen na 180 miliona i ostavio je iza sebe Erlinga Halanda, koji je drugi sa 170 miliona.

No, Mbape je bio zvijezda i do takmičenja u Kataru, kao što je poznat bio i i Hulijan Alvares, koji nije slučajno ljetos potpisao za Mančester siti. Popularni Pauk, dokazan pobjednik u dresu River Plate, pokazao je tokom SP-a da može da se prilagođava, da mu prija saradnja sa Lionelom Mesijem, pa možda može da se očekuje da ga Pep Gvardiola sada “upari” i sa Halandom.

Argentinci, bronzani Hrvati i prvi afrički polufinalisti, igrači Maroka, najviše su dobili na promociji.

Tako je Aleksis Mekalister, 23-godišnji vezista pojačao Brajton kao ofanzivac, onda se u radu sa Grejemom Poterom pokazao i kao dobar zadnji vezni, da bi u Kataru između te dvije pozicije sa fantastičnim presingom, te asistencijom Anhelu di Mariji u finalu.

On nije igrao u startnom porazu od Saudijske Arabije, ali je potom savršeno iskoristio šansu u dresu “albiselesta”. Naravno i dvije godine mlađi vezista Benfike Enco Fernandes je dobio na promociji i cijeni.

Šta tek reći za godinu starijeg Marokanca Azedina Unahija. Ljetos je za 350.000 eura došao u Anže, a u Kataru se uz napadača Sevilje Jusefa En-Nesirija nametnuo kao najbolji polaznik kraljevske fudbalske akademije Maroka.

Azedin Unahi
foto: Beta/AP

"Ostavila me je bez teksta osmica Maroka, nisam zapamtio ime, ali je odigrao fenomenalno", rekao je nakon poraza u osmini finala selektor Španije Luis Enrike, misleći na Unahija.

Dodatno je vrijednost podigao i 26-godišnji Marokanac Sofijan Amrabat. On se u Fiorentini potvrdio kao igrač sposoban da organizuje igru i “ljubičasti” su druga ekipa Serije A po posjedu (58,1 odsto, a Amrabat ima drugi rezultat u ekipi po preciznosti pasa). Ipak, u Kataru je odgovorio i u drugačijoj ulozi i imao je najbolji rezultat u “rušenju” igre rivala.

Amrabat je pokazao da klasom zaslužuje neuporedivo veći klub.

A Hrvati su lansirali tri zvijezde. Očekivano je ogroman potencijal dokazao 20-godišnji Joško Gvardiol, za kojeg Lajpcigu već stižu ponude od preko 120 miliona eura, iako ga je ljetos Dinamo prodao za manje od 20 miliona...

I desni bek Josip Juranović je partijom karijere protiv Brazila skrenuo pažnju i teško da će Seltik uspjeti da ga zadrži, dok Dinamo očekuje prihod od 27- godišnjeg golmana Dominika Livakovića, koji je bio u konkurenciji za najboljeg čuvara mreže na Mundijalu.

U sjenci ekipa koje su se borile za medalje javnosti nisu promakli 23-godišnji napadač PSV-a Kodi Gakpo - koji je blizu prelaska u Mančester junajted, kao ni mlađi igrač Ajaksa i Gane Mohamed Kudus.

Mohamed Kudus
foto: Reuters/Matthew Childs

I iz malih klubova su pojedini igrači pokazali kvalitet - centralni bek Stouka Hari Sutar u dresu Australije nije izgubio nijedan vazdušni duel, pokazao je i da može da bude organizator igre iz posljednje linije.

Godinu mlađi, 23-godišnji Kanađanin Tadžon Bjukenen je demonstrirao sjajnu tehniku i biće pod radarom u Klub Brižu u Ligi šampiona. Ni Tunižanin iz Ferencvaroša, Aisa Laiduni, nije bez šansi da se domogne najjačih liga, pogotovo nakon partije i asistencije u pobjedi nad Francuskom.

Bonus video: