Irak organizuje Kup zaliva nakon više od četiri decenije

Turnir će se održati od 6. do 19. januara u Basri, velikom gradu na jugu Iraka

3872 pregleda 0 komentar(a)
Stadion u Basri, Foto: Twitter/IRAQ F.A
Stadion u Basri, Foto: Twitter/IRAQ F.A

Iračka fudbalska federacija je objavila početak prodaje ulaznica za 25. Kup zaliva, što će biti prvo regionalno fudbalsko takmičenje u toj zemlji poslije više od četiri decenije.

Okupljajući osam zemalja Persijskog zaliva - Saudijsku Arabiju, Kuvajt, Katar, Jemen i Ujedinjenje Arapske Emirate - Kup zaliva će se održati od 6. do 19. januara u Basri, velikom gradu na jugu Iraka.

Poslije decenija razornih sukoba i u doba nestabilne bezbjednosne situacije, ovo takmičenje predstavlja veliki izazov za iračke vlasti.

Savez je na Fejsbuku predstavio sajt za prodaju ulaznica čije cijne variraju od 10 do 30 dolara, u zavisnosti od kategorije mjesta.

Sredinom decembra iračke vlasti su najavile ukidanje viza za navijače koji će doći na to takmičenje, nadajući se da će ih privući iz zemalja Zaliva, posebo iz susjednog Kuvajta čija je granica samo pedesetak kilometara od Basre.

Basra ima dva stadiona - jedan kapaciteta 65.000 i drugi sa 30.000 mjesta koji će biti svečano otvoren u ponedjeljak prijateljskom utakmicom timova iz Iraka i Kuvajta.

Glavni grad Iraka, Bagdad, koji je godinama bio bez međunarodnih utakmica zbog nestabilnosti i oružanih sukoba, početkom 2022. godine je bio domaćin prijateljske utakmice reprezentacije Iraka i Ugande.

Bio je to prvi međunarodni meč u glavnom gradu od 2013. godine i duela Iraka i Libije.

Irak je prvi put bio domaćin Kupa zaliva 1979. godine.

Trebalo je da isto takmičenje organizuje 2014, ali je tada zbog rata turnir premješten u Saudijsku Arabiju.

Bonus video: