Čeferin: Uspjeh ženskog fudbala je pobjeda evropskog modela vrijednosti

Predsjednik Uefe je naglasio da je najveća pobjeda fudbala što je ostao igra gdje svi mogu sanjati najveću scenu

4391 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Predsjednik evropske kuće fudbala, Aleksandar Čeferin, sažeo je rezultate 2022. godine, na sajtu Uefa.

“Zajedno s evropskom fudbalskom zajednicom, ostali smo predani zaštiti i promovisanju temeljnih vrijednosti sportskog modela koji je u srcu naše igre. Prije svega, radi se o otvorenim takmičenjima koja se temelje na sportskim zaslugama, finansijskoj solidarnosti vrha i dna fudbalske piramide te prepoznavanju šire uloge fudbalske igre u društvu", kazao je predsjednik Uefe i naglasio:

"Nijedan evropski turnir 2022. ne odražava te vrijednosti više od posljednjeg Evropskog prvenstva za žene, živopisnog porodičnog festivala koji je oborio mnoge rekorde. Zbirno, utakmice je posmatralo više navijača nego ikad. Svaki šesti došao je iz inostranstva. Žene su kupile 48 odsto ulaznica, a njih 30% bile su mlađe od 30 godina", objavio je Čeferin i dodao:

"Koristeći fenomenalnu popularnost i uticaj fudbala, podigli smo svijest o ljudskim pravima, ekološkim i društvenim pitanjima, vodili kampanje protiv diskriminacije, pokrenuli programe za promociju različitosti i inkluzije, ali smo i promovisali zdrave stilove života za mlade i stare. Naravno, nijedno od tih dostignuća nemoguće je bez klupskih i reprezentativnih takmičenja koja definišu našu misiju - vitalnu vezu između profesionalnog i fudbala za sve. A sve to dokazuje važnost otvorenih takmičenja, gdje se kvalifikacija temelji na sportskim zaslugama i plasmanu, i svako bez obzira na godine ili sposobnosti, može sanjati o igranju na najvišem nivou".

"Na kraju bih želio izraziti ličnu zahvalnost svima koji su zajedno s UEFA-om zagovarali evropski sportski model. Vaša podrška će nas inspirisati 2023. dok udvostručujemo naše napore kako bismo osigurali zdravu i održivu budućnost za fudbal u Evropi,” rekao je predsjednik UEFA-e u objavi na sajtu asocijaciej kojom rukovodi.

Bonus video: