Stadioni u Kataru neće biti „bijeli slonovi”

Svaki od osam spektakularnih objekata na kojima su se igrale utakmice 22. Mundijala ima jasnu namjenu i plan održivosti. Neke arene biće totalno rasklopljene, na nekima se više neće igrati fudbal, jedna se seli u Urugvaj, dok će kapacitet mnogih biti prepolovljen

7327 pregleda 4 komentar(a)
Foto: HAMAD I MOHAMMED
Foto: HAMAD I MOHAMMED

Sedam dana je od završetka Mundijala u Kataru, po mnogima jednog od najspektakularnijih u istoriji najvećeg fudbalskog takmičenja.

I dok su utisci, kao i obično, različiti, a o njima se ne raspravlja, jer svako može da sudi na osnovu svoje, individualne percepcije, za prvim Svjetskim prvenstvom na Bliskom istoku ostaju neki egzaktni podaci. O kojima se takođe ne raspravlja...

Sa 172 gola na 64 utakmice (2,68 po meču), ovaj SP bio je najefikasniji u istoriji, a s nešto više od 3,4 miliona gledalaca na stadionima bio je treći najgledaniji turnir od 1930. godine.

Igralo se na osam velelepnih stadiona, gajnc-novih, od kojih je svaki imao svoju, vrlo interesantnu priču. Od preko 200 milijardi eura, koliko je koštala organizacija najskupljeg mundijala u istoriji, Katar je uložio “samo” 6,5 milijardi na stadionsku infrastrukturu. U pitanju je, naravno, i dalje nevjerovatna suma...

Izgrađeno je sedam novih i potpuno je renoviran jedan objekat, za totalni ugođaj fudbalera, navijača i svih koji su na bilo koji način bili u prilici da gledaju mundijalske utakmice, i to ne samo uživo...

Kada su pravili stadione, organizatori su i te kako vodili računa o njihovoj održivosti - željeli su, po svaku cijenu, da velelepni objekti izbjegnu sudbinu “bijelih slonova” - stadiona na kojima nema ko da igra, na koje nema ko da dolazi i čije je održavanje preskupo - neodrživo. Zato je za svaku od izgrađenih arena postojao jasan plan - šta nakon Mundijala.

Jedini stadion koji je postojao u Kataru i prije Svjetskog prvenstva, ali je do temelja renoviran, bio je simpatični “Kalifa internešnl” - i jedini je koji će nakon Svjetskog prvenstva ostati u sadašnjem obliku. Na njemu je Hrvarska u meču za bronzu savladala Maroko...

Svi ostali stadioni biće ili prenamijenjeni ili će smanjiti kapacitet, a neki će potpuno - nestati. Na njima će se još sljedeće godine igrati Azijski kup, a nakon toga se na većini stadiona fudbal više uopšte neće igrati.

Katar se hvali da su svi stadioni izgrađeni od materijala koji može da se kvalitetno reciklira i koristiti za izgradnju drugih objekata. Takav je slučaj sa Lusailom, najvećim i najskupljim stadionom.

Spektakularna arena koja ima oblik ručno rađene arapske činije će nakon Azijskoga kupa postati stambeno-poslovni kompleks u kojem će biti šoping-centar, škola, bolnica i brojni drugi sadržaji, a najviši red tribina pretvoriće se u terase. Igraće se i dalje fudbal, ali na objektu kapaciteta 20 hiljada sjedećih mjesta, umjesto sadašnjih 90.

Arena Al Bajt u Al Koru, na sjeveru Katara, gdje je Francuska tukla Englesku i Maroko za prolaz u finale Svjetskog prvenstva, više neće biti korišćena u fudbalske namjene.

Atraktivni krov, koji podsjeća na tradicionalni šator katarskih nomada, biće potpuno uklonjen, a stadion će biti prenamijenjen u bolnicu za sportsku medicinu, hotel s pet zvjezdica i, naravno, šoping-centar.

Neobični stadion “974”, koji je izgrađen od isto toliko brodskih kontejnera - kao počast prekookeanskoj trgovini, jedna od najljepših priča svjetskog prvenstva, biće u potpunosti rasklopljen.

Kako se nakon osmine finala na prvom i jedinom rasklopnom stadionu na svijetu više nije igrao fudbal, organizatori su odmah krenuli u “akciju” rasklapanja. Stadion će, u djelovima, naravno brodovima, biti preseljen u Urugvaj, gdje će biti ponovo sastavljen i služiće kao jedan od nosilaca kandidature za Svjetsko prvenstvo 2030, koje žele da organizuju Urugvaj, Argentina, Čile i Paragvaj.

Kapacitet Stadiona “Ahmad Bin Ali”, takozvane “pustinjske arene”, biće prepolovljen - sa 40 na 20 hiljada mjesta i predat na korišćenje klubu Al Rajanu, jednom od najpoznatijih u katarskoj Stars ligi.

Sličnu sudbinu doživjeće “Al Janub”, stadion sa najljepšim krovom, koji će biti predat Al Vakri, baš kao i “Al Tumama” (arapska kapa), pred čijim će prepolovljenim auditorijumom, između ostalih, igrati Al Ahli naših trenera Nebojše Jovovića i fudbalera Nikole-Điđa Vukčevića.

Prosječna gledanost katarske Stars lige je nešto veća od hiljadu gledalaca po meču, ostaje da se vidi da li će Svjetsko prvenstvo barem malo popularizovato fudbal.

I kapacitet “Edukejšn sitija” biće smanjen (sa 40 na 20 hiljada) i ta arena biće predata katarskom Nacionalnom univerzitetu. Biće domaćin univerzitetskim sportskim takmičenjima kao i drugim kulturnim i muzičkim događajima.

”Kalifa internešnl” jedina, dakle, nastavlja da diše punim mundijalskim jedrima. Stadion kapaciteta 45 hiljada mjesta i dalje će biti domaćin utakmicama reprezentacije, kao i atletskim mitinzima.

Bonus video: