Povratak elitnom klupskom fudbalu

Tradicija je sve na Ostrvu - danas je na programu Boksing dej, na teren će Arsenal, Liverpul, Totenhem... Mančester siti u srijedu gostuje Lidsu

4991 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters/Matthew Childs
Foto: Reuters/Matthew Childs

Posljednje dvije godine je Boksing dej u engleskom fudbalu bio dan koji je samo podsjećao na to šta znači tradicija na Ostrvu i koliko je bitan dan nakon Božića na stadionima širom Engleske.

U decembru 2020. su, naime, arene bile prazne zbog mjera protiv koronavirusa, prije 12 mjeseci je taj isti virus učinio da u četiri profesionalne lige budu odložene čak 23 utakmice. Od čega tri u Premijer ligi... Sve to je valjda prošlost, svijet je naučio da živi sa virusom, a Premijer liga je sada spremna da Boksing dej opet zablista u punom sjaju.

Sedam mečeva u Premijer ligi na programu je danas, a kolo će se, osim kao Boksing dej, pamtiti i po tome što je prvo nakon Svjetskog prvenstva.

Iako je prošlo nešto više od mjesec i po, ko pamti kako je prošlo kolo Premijer lige prije pauze zbog Mundijala? Da se podsjetimo - bila je to runda u kojoj je Mančester siti kod kuće poražen od Brentforda, u kojoj je Junajted golom u sudijskoj nadoknadi Alehandra Garnaća savladao Fulam u Londonu, Čelsi izgubio u Njukaslu..

Bio je to vikend i kada je Kristijano Ronaldo dao čuveni intervju Pirsu Morganu i time zatvorio vrata „crvenih đavola”, s kojima je potom i raskinuo ugovor.

Prošlo je od tada šest sedmica, a danas, sjutra i u srijedu je na programu 16. kolo.

Prvi će na teren Brentford i Totenhem od 13.30 časova, a menadžer Sparsa Antonio Konte ne zna u kom sastavu će nastupiti.

„S jedne strane sam srećan jer smo imali 12 igrača na Mundijalu, to znači da smo na pravom putu da budemo konkurentni i da pokušamo nešto da osvojimo. Ali, normalno je da kada imate toliko igrača koji igraju takav turnir, pogotovo tokom sezone, da sada fizička sprema nije na nivou”, rekao je Italijan.

Hari Kejn bi trebalo da igra od prvog minuta, ne i Igo Ljoris, koji je prije osam dana bio na golu Francuske u finalu Mundijala. Rodrigo Bentankur je suspendovan, Rišarlison povrijeđen, kao i Lukas Moura.

„Radimo s ovim što imamo. Neki igrači, koji su bili ovdje tokom Mundijala, spremni su. Ovi drugi - nisu. Moura Teška je situacija, jer imamo dobrog igrača u ekipi, ali nikad nije spreman. Bori se da riješi problem, ali ne znam šta će biti”, dodao je Konte.

Lider Arsenal u večernjem terminu (21) dočekuje Vest Hem. „Tobdžije” su tokom Mundijala ostale bez Gabrijela Žezusa koji će pauzirati makar do sredine februara.

„Da li je ovo pravi momenat da igramo sa Arsenalom? Mislim da je najbolje vrijeme bilo prije tri godine. Otkada je Mikel Arteta došao, uradio je briljantan posao”, iskren je menadžer „čekićara” Dejvid Mojes.

Arsenal ima pet bodova više od šampiona Sitija, koji igra tek u srijedu u Lidsu, treći na tabeli je Njukasl, slijede Totenhem, Mančester junajted...

„Jedva smo čekali nastavak, jer smo prije pauze bili u odličnoj formi i seriji rezultata”, kaže menadžer Njukasla Edi Hau.

Prošle godine u ovo vrijeme Njukasl je bio u zoni ispadanja, sada je u zoni Lige šampiona, pa su se mediji sa Ostrva prisjetili riječi koje je tada izgovorio Hau:

„Volim teške momente i situacije, jer znate da vrijedite kada izađete iz njih”, istakao je Hau, čiji tim u 16 časova gostuje Lesteru i želi šesti trijumf zaredom u šampionatu.

Liverpul od 18.30 gostuje Aston Vili i ako hoće da hvata priključak za timovima iz vrha tabele nema šta da čeka - šesti je, ima četiri boda manje od Junajteda, sedam od četvrtoplasiranog Totenhema, od kojeg ima i utakmicu manje.

„Želim da budemo pravi, ali ne znam da li je to moguće u ovom momentu. Nijedan menadžer nije siguran koliko njegov tim može nakon pauze od više od mjesec”, rekao je menadžer „redsa” Jirgen Klop.

Bonus video: