Novica Eraković - najbolji igrač Meridianbet 1. CFL: Kruna karijere na oproštaju od Sutjeske

Fudbalsku 2022. u Crnoj Gori je obilježio Novica Eraković. Vezista Sutjeske u januaru, vjerovatno, napušta klub, a godinu je zaokružio osvajanjem trofeja namijenjenom najboljem fudbaleru lige

8665 pregleda 4 komentar(a)
Novica Eraković, Foto: FSCG
Novica Eraković, Foto: FSCG

Fudbalska godina na izmaku protekla je u znaku Sutjeske. Nikšićani su prethodne sezone dominantno osvojili titulu, imali jak, kvalitetan sastav, koji je od prvog do posljednjeg kola bio u vrhu i na kraju u klupske vitrine donio peti pehar po čemu su se nikšićki “plavi” izjednačili sa timom Budućnosti.

Ovu sezonu Sutjeska je počela loše - otišlo je mnogo igrača, dovedena su pojačanja i Nikšićani su nakon blijedih izdanja eliminisani iz Evrope. U međuvremenu je došlo i do promjene trenera, pa je Miliju Savovića, koji je izgradio šampionski tim, zamijenio Nenad Brnović. Nekadašnji sjajni vezista je uspio da sačuva Sutjesku u vrhu Meridianbet Prve crnogorske lige, pa aktuelni prvak u nastavak sezone ulazi kao jesenji šampion.

I pored brojnih promjena u timu, bilo je igrača koji su u šampionskoj sezoni iznijeli veliki teret, a koji su i ove sezone bili kičma tima. Jedan od njih je Novica Eraković - mladi fudbaler je eksplodirao prošle sezone, bio jedan od najboljih, naročito u drugom dijelu, a sa dobrim izdanjima nastavio i u novoj sezoni.

U međuvremenu je Eraković postao i crnogorski reprezentativac, a godinu je krunisao priznanjem za najboljeg igrača Meridianbet Prve crnogorske fudbalske lige.

”Utisci su odlični. Znači mi ovaj trofej, podstrek da već od naredne godine krenem da radim još bolje. Samim tim što ću možda i u narednom periodu napustiti klub, pa će mi ovaj trofej, koji dolazi iz Crne Gore, biti vjetar u leđa”, rekao je Eraković za “Vijesti”.

Odavno se spekuliše da 23-godišnji fudbaler u januaru odlazi iz Sutjeske. Ponuda ima, a ubrzo će sve biti poznato.

”Ima ponuda. Čeka se prvi januar, da počne prelazni rok, da vidim sa porodicom i klubom. Zovu klubovi stalno, raspituju se, ali nije lako realizovati. Vidjeću sve na vrijeme”, poručio je vezista.

Eraković je jedan od mladih igrača koji je prošle sezone zablistao u dresu Sutjeske i iskoristio šansu koja mu se ukazala. Karijera je krenula uzlaznom putanjom, a naročito dobar utisak ostavio je drugom dijelu prije nego što se povrijedio.

”Nisam očekivao da će ovako brzo da se razvija moja karijera. Kod Milije Savovića je bilo mnogo mladih igrača, kojima je pružio šansu. Istakli smo se Nikola Janjić i ja, u međuvremenu dobili i poziv za reprezentaciju. Onda je on prešao u Osijek, a meni je možda bilo suđeno da se povrijedim na kraju prethodne sezone i da ne odem na ljeto. Ostao sam, što mi je i drago, i na kraju osvojio trofej namijenjen najboljem igraču.”

Eraković je u martu debitovao za reprezentaciju na prijateljskim mečevima sa Jermenijom u Jerevanu i Grčkom u Podgorici. Oba je odigrao dobro, opravdao povjerenje selektora Miodraga Radulovića, a na meču sa Grcima je po ulasku u igru asistirao Milutinu Osmajiću kod odlučujućeg pogotka. Zbog povrede ga nije bilo u junskom izdanju Lige nacija.

”Bio sam u dobroj poziciji, dobro mi je karijera išla, onda se desio dobar debitantski nastup, potom i asistencija za Osmajića na meču sa Grčkom. Žao mi je što nisam mogao da igram u junu u Ligi nacija. Poslije sam se opet pojavio, bio na spisku...”

Sutjeska je na ljeto pretrpjela mnogo promjena, nastup u kvalifikacijama za Ligu šampiona i Ligu konferencija završila neslavno, ali je uspjela da se izdigne i na kraju prvog dijela bude prva na tabeli.

”Bilo je dosta promjena, pa se možda zato na početku nismo uklopili. Ja sam se vratio iz povrede, nije trebalo ni da igram utakmice u Evropi, nego se Filip Knežević povrijedio, pa sam uskočio rovit. Kasnije je to krenulo bolje, pojačanja su eskplodirala. Došao je novi trener, bilo je uspona i padova, ali je na kraju Sutjeska zasluženo jesenji prvak”, smatra Eraković.

Bonus video: