Brazil tuguje: Umro je Edson Arantes, Pele je besmrtan

“Ovo je tužan dan. Peleova smrt je kraj života. Na terenu je bio najveći svih vremena. Vječan. Van terena uvijek nasmijan. Bila je čast igrati sa njim. Pele će ostati u pamćenju svih generacija”, rekao je njegov dugogodišnji suigrač Tostao

4790 pregleda 0 komentar(a)
Foto: SI
Foto: SI

Fudbal, kao igra i društveni fenomen, može da se podijeli u dvije ere – prije i poslije Pelea.

Edson Arantes do Nasimento bio je prva velika fudbalska zvijezda, a do posljednjeg dana je ostao simbol i inspiracija za sve buduće asove i njegove legitimne nasljednike, Argentince Maradonu i Mesija, te brojne zemljake, poput Zika, Romarija, Ronalda, Rivalda, Nejmara...

U vrijeme kada je televizija bila privilegija i ograničenosti informacija, njegova slava je bila globalna. I ostala je za sva vremena...

“Ovo je tužan dan. Peleova smrt je kraj života. Na terenu je bio najveći svih vremena. Vječan. Van terena uvijek nasmijan. Bila je čast igrati sa njim. Pele će ostati u pamćenju svih generacija”, rekao je njegov dugogodišnji suigrač Tostao.

“Moj kralju, naš kralju, hvala ti mnogo. Ti si bio inspiracija. Ti si imao jedinstvenu moć da čuvaš naš sport. Veličaćemo te i slaviti vječno, moj kralju”, u suzama je govorila Marta, najbolja brazilska fudbalerka svih vremena.

“Sudio sam Peleu. Kada bih donio pogrešnu odluku, on bi me pogledao – a ja mu se izvinim i nastavimo dalje. On je za sve nas bio poseban čovjek, niko nije mogao da ostane ravnodušan u njegovom prisustvu. Kao sudija sam ga gledao kao boga”, kazao je Arnaldo Sezar Koeljo, bivši sudija.

'O Rei' je rođen u selu Tres Korahes – u prevodu Tri srca, u državi Minas Žerais, 23. oktobra 1940. godine.

Jedini je fudbaler u istoriji koji je tri puta osvajao svjetsku titulu – u Švedskoj 1958, Čileu 1962. i Meksiku 1970. Postigao je više od 1.000 golova u karijeri, a jubilarni hiljaditi upisao je 19. novembra 1969. godine, u dresu svog Santosa, protiv Vaska da Game.

Nikada nije igrao u Evropi, bila su druga vremena, Santos je bio njegova jedina ljubav...

“Samo ‘zbogom’ vječnom kralju Peleu nikada neće biti dovoljno da se izrazi bol koja trenutno obuzima cijeli fudbalski svijet. Bio je inspiracija za tolike milione, referenca za juče, danas, zauvijek. Privrženost koju je uvijek pokazivao prema meni bila je uzajamna u svakom našem zajedničkom trenutku, čak i iz daljine. Nikada neće biti zaboravljen i sjećanje na njega vječno će živjeti. Počivaj u miru Kralju Pele”, napisao je Kristijano Ronaldo.

Od septembra 2021. godine, Peleovo zdravstveno stanje bilo je teško.

Uklonjen mu je tumor sa debelog crijeva, mnogo puta je zbog terapija i lošeg zdravlja bio u bolnici, da bi tokom Mundijala u Kataru objavljeno da je na palijativnoj terapiji koja se bavi ublažavanjem patnji pacijenata za koje nema lijeka i koji su pred kraj života. Iako je porodica to demantovala, bilo je jasno da se bliži dan Kraljeve smrti.

I koliko god bili spremni na to, Brazilci su u šoku što ih je napustio najveći sin.

“Fudbal će se nastaviti, ali Peleova zaostavština biće vječna. Pele nije umro, Edson Arantes je umro, a Pele je živ. I živjeće vječno. Pele je besmrtan”, rekao je Markolino Olimpio de Oliveira, navijač Santosa.

Pele – drugo ime za fudbal. Pele – za sva vremena.

Bonus video: