Rusija ne napušta Evropu, već traži rješenje da se vrati na scenu

Rusija je 28. febriara, četiri dana nakon početka invazije Kremlja u Ukrajini, isključena iz svih takmičenja u organizaciji UEFA

3747 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ruski fudbalski savez (RFS) ipak nije ispunio svoje prijetnje izlaskom iz UEFA i u petak objavio da želi da oformi radnu grupu s Uefom za organizaciju povratka u međunarodna takmičenja, deset mjeseci nakon početka invazije na Ukrajinu.

"Izvršni odbor Ruskog fudbalskog saveza donio je odluku da predloži UEFA-i formiranje radne grupe", rekao je predsjednik RFS Aleksandar Dijukov na konferenciji za medije u petak u Moskvi, prenosi AFP.

Prema njegovim riječima, ova grupa mora pronaći rješenja "kako bi se što prije riješilo pitanje povratka ruskih klubova i reprezentacija na službena međunarodna takmičenja".

"Proučavamo mogućnost povratka", kazao je, dodavši da će tri predstavnika iz UEFA, FIFA i MOK-a biti pozvani da učestvuju u ovoj radnoj grupi.

"Za nas je važno da učestvujemo u kvalifikacionim utakmicama za Svjetsko prvenstvo 2026.", istakao je takođe Dijukov.

Ova objava dolazi nakon što je RFS posljednjih sedmica pojačao signale o mogućem odlasku iz UEFA radi pridruživanja Azijskoj fudbalskoj konfederaciji (AFC), što bi imalo značajne finansijske posljedice za ruske klubove.

Dijukov u petak još nije u potpunosti isključio tu mogućnost, ako pregovori s UEFA propadnu.

"Možemo se preusmjeriti na Aziju, ali potrebna nam je odluka FIFA za učestvovanje na Svjetskom prvenstvu 2026.. Brže ćemo pronaći dogovor preko ove radne grupe", objasnio je.

Za njega ova radna grupa s UEFA-om mora biti "znak da mostovi nisu prekinuti i da možemo da pokušamo da pronađemo rješenja za obnovu naših odnosa".

"Naravno, politika ima uticaja na fudbal. Ali vidjećemo koliko", ustvrdio je Dijukov.

Rusija je 28. febriara, četiri dana nakon početka invazije Kremlja u Ukrajini, isključena iz svih takmičenja u organizaciji UEFA.

Početkom maja UEFA je objavila da "nijedan ruski klub" neće učestvovati u evropskim kupovima (Liga šampiona, Liga Evrope i Liga konferencija) za sezonu 2022./2023.

Sredinom septembra, RFS je takođe potvrdio da ne može da nastupa u kvalifikacijama za EURO 2024, koje počinju u martu.

Bonus video: