Nenad Brnović: Bez pojačanja će sve pasti u vodu

Trener Sutjeske Nenad Brnović u novogodišnjem razgovoru za “Vijesti” komentarisao prvi dio sezone, a govorio je i o planovima i igračkom kadru pred nastavak takmičenja

26564 pregleda 26 komentar(a)
Nenad Brnović, Foto: FSCG
Nenad Brnović, Foto: FSCG

Sredinom avgusta, nakon eliminacije iz Evrope i četiri osvojena od mogućih devet bodova u Meridianbet 1. CFL, čelnici Sutjeske su sporazumno raskinuli ugovor sa trenerom koji je klubu donio titulu prethodne sezone, Milijom Savovićem, i na njegovo mjesto doveli Nenada Brnovića.

Nekadašnji fudbaler, između ostalog, Zete, Partizana i Budućnosti, te bivši reprezentativac Srbije i Crne Gore u nezgodnom trenutku je stigao u klub. Igrački kadar je već bio formiran, otišao je veliki broj igrača, došla su pojačanja, koja se na startu nisu uklopila, a u međuvremenu je i raskinut ugovor sa Bugarinom Nenovim. Brnović je prihvatio izazov, na njegovom debiju je ekipa savladala Iskru (3:0), a prvi dio sezone završila kao jesenji šampion - zahvaljujući boljoj gol razlici od Budućnosti - uz plasman u polufinale Kupa.

”SAMO JA ZNAM U KAKVOM STANJU SAM PREUZEO TIM”

U novogodišnjem razgovoru za “Vijesti” 42-godišnji strateg Nikšićana ističe da je zadovoljan učinjenim, ali naglašava i da u januarskom prelaznom roku uprava mora da uradi dobar posao, ukoliko želi da zadrži trofej. Nikšićani u drugi dio sezone ulaze bez jednog od najboljih štopera u ligi Miloša Drinčića, koji je potpisao za Šahtjor Soligorsk, dok je na izlaznim vratima Novica Eraković, a po kuloarima je aktuelna priča i da će Filip Knežević potpisati za Budućnost.

”Generalno smo zadovoljni prvim dijelom sezone. Samo ja znam u kakvom sam stanju preuzeo ekipu. Došli smo i do polufinala Kupa, što sa ovim rosterom dobija na značaju. Dešavale su se razne povrede, koristili smo 13-14 igrača - Vuk Striković i Adrijan Rudović su otpali na duže staze, Dragan Grivić je pauzirao mjesec, Marko Vučić mjesec i po. Vjerujem da je moglo bolje i više, ali vjerovatno su ove povrede i sužen roster uticali da ne uzmemo više bodova”, rekao je Brnović.

Brnović
Brnovićfoto: FSCG

Sutjeska je na ljeto promijenila gotovo čitav tim. Prelazni rok nije baš najbolje urađen, što se osjetilo na početku sezone, kada su novajlije bile na meti kritika. Jedan od njih i Tajron Konrad, koji je prvi gol za Sutjesku postigao u oktobru, poslije 13 mečeva, a drugi dio sezone dočekuje kao najbolji strijelac lige sa 12 pogodaka.

”Rekao bih da nije dobro odrađen prelazni rok. Otišlo je 11 igrača, a dovedeno šest-sedam. Kada sam ja došao već je odlučeno da se sa Nenovim raskine ugovor. Neke pozicije su bile neadekvatno popunjene - većinu polusezone su nam bekovi igrali na krilnim pozicijama. Srećom, imali smo igrače koji su ofanzivno dobri i koje smo mogli iskoristiti.”

Odlaskom Drinčića i vjerovatno Erakovića ekipa će biti mnogo slabija od one u prvom dijelu sezone. Zbog toga se očekuje da uprava reaguje u januaru i dovede pojačanja koja će Sutjesku zadržati na vrhu tabele.

”Pokušavamo da dovedemo par igrača, ali nije lako. Lakše je tokom ljetnje pauze. Zimi morate da platite. Nije sjajna finansijska situacija da bismo to mogli da uradimo. Drinčič je dobio zeleno svjetlo da ide. On i Anto Babić su odigrali cijelu polusezonu. Poslije povrede Rudovića nismo imali alternativu. Vjerovatno i Eraković ide - nije potvrđeno još, ali se priča da odlazi. To su ozbiljni udarci za nas, teško je naći zamjenu za njih. Gledamo mnogo igrača, ali teško je dovesti pravog igrača, koji će biti pojačanje, ako finansijska situacija nije dobra."

Spekuliše se i da će Knežević karijeru nastaviti u Budućnosti.

”Njemu je ugovor istekao. Doveden je kao ogromno pojačanje. Nije se pokazao kao igrač koji pravi razliku, pa tražimo rješenje i na toj poziciji. Nije tu bilo problema. Gledali smo fudbalski - procenat utakmica, golova...”

Ako bude pojačanja, čini se da bi to mogli da budu domaći igrači.

”Treba dovesti domaće igrače, imamo dosta stranaca, nije lak posao. Nadam se da ćemo poslije odlazaka početi polako da dovodimo fudbalere i da nalazimo prave alternative. Pokušao sam da sačuvam kostur ekipe, ali izgleda da je bilo nemoguće. Biće dosta posla ove zime”, smatra Brnović.

Potencijalna rješenja Brnović bi mogao da pronađe i u omladinskoj školi.

”Dosta smo ispratili i našu omladinsku školu i do sada smo priključili neke igrače. Dali smo im šansu i vidjeli njihove kvalitete. Sigurno je da će određeni fudbaleri biti priključeni na početku priprema, pa ćemo da vidimo na koga možemo računati. Neki će ići na dvojnu, jer mislim da su prevazišli omladince. Gledamo da ih što prije gurnemo u seniorski fudbal. Mislim da je OFK Nikšić dobar tim, gdje bi oni imali dobar razvoj.”

”NADAM SE DA ĆU IMATI DOBRU EKIPU U DRUGOM DIJELU”

Brnović će prozivku izvršiti devetog januara. Plan je da ekipa 23. januara otputuje u Antaliju, gdje će boraviti dvije sedmice. A prema riječima šefa stručnog štaba Nikšićana, biće odigrani i kontrolni mečevi sa ekipama iz Rusije, Ukrajine, Kazahstana i Litvanije.

”Imaćemo dobre uslove, dobre terene da radimo. U Crnoj Gori nismo imali te mogućnosti. Iz Antalije ćemo se vratiti deset dana prije početka drugog dijela”, kazao je Brnović.

FK Sutjeska
foto: FSCG

Ukoliko odbrani titulu, Sutjeska će sezonu 2023/2024. početi u preliminarnoj rundi kvalifikacija za Ligu šampiona, koja počinje već 27. juna. Crnogorski klubovi su zbog loših izdanja prethodnih godina došli u situaciju da od naredne sezone u evropsku avanturu moraju da krenu nešto ranije.

”Godinama unazad se pokazalo da su ekipe koje nisu imale adekvatan odmor, u jednom trenutku imale pad u prvenstvu. Zato nam treba veći roster, jer na ljeto nećemo imati vremena da dovedemo igrače. To moramo uraditi u ovom prelaznom roku. Vidjećemo kakva će finansijska situacija biti - ako se poboljša i popravi, a vjerujem da hoće, i imam nagovještaje iz kluba da bi to trebalo od januara. Ako nam neko ode na ljeto, što je i normalno, moramo sada u timu imati adekvatnu zamjenu. Mali je vremenski period na ljeto da za Evropu dovedemo pojačanje. Za prvenstvo imamo vremena, ali za Evropu ne."

Brnović je generalno zadovoljan kako je protekao njegov dosadašnji angažman u Nikšiću. On je trenersko iskustvo sticao u Zeti, a onda je radio i u Partizanu.

”Zadovoljan sam, iskustvo i znanje koje sam pokupio iz Partizana mi dosta znači. Pokušao sam da se prilagodim igračima i ligi. Mislim da sve ide kako treba. Nadam se da ću imati dobru ekipu u drugom dijelu. Volio bih da ponovo osvojimo titulu. Kada sam došao na razgovor cilj je bio da se izbori Evropa. Mislim da guramo dobro u tom pravcu. Imamo realne šanse da osvojimo trofej i to bi bio veliki plus za mene i velika satisfakcija. Volio bih da klub dovede dobre igrače, pojačanja, da imamo čemu da se nadamo. Jer bez pojačanja će sve ovo pasti u vodu”, zaključio je Brnović.

Bonus video: