Godina u znaku Argentine i Mesija

"Gaučosi" treći put u istoriji osvojili Zlatnu boginju

17419 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kraj 2022. je donio i najveći momenat u svijetu sporta u godini - Argentina je osvojila Mundijal, stigla je do titule koju je čekala 36 godina, Lionel Mesi je podigao trofej koji mu je nedostajao...

Sve je u Kataru bilo kao bajka za Argentince koji su Svjetsko prvenstvo otvorili šokantnim porazom od Saudijske Arabije - nije tada bilo mnogo onih koji su vjerovali da će dvadesetak dana kasnije na “Lusail ajkoniku” da se slavi Zlatna boginja.

Pamtiće se “gaučosi”, pamtiće se podvig Mesija, ali pamtiće se i način na koji je Argentina došla do titule - viđeno je epsko finale protiv Francuske, po mnogima najbolje u istoriji, borba spuštenih gardova do samog kraja...

Pamtiće se i slavlje argentinskog naroda, milioni ljudi na ulicama danima i noćima poslije finala, nekorektni gestovi golmana Emilijana Martinesa...

Ali, sveukupno, Argentina je imala šta da slavi, koga briga što se u tome malo i pretjeralo.

Godinu u tenisu su obilježili Rafael Nadal, osvajanjem Australijan opena i Rolan Garosa - čime je postao rekorder po broju grend slem trofeja (21), Novak Đoković koji je turbulentan finiš 2021. i početak 2022. u Melburnu “prebolio” titulom na Vimbldonu, ali i Karlos Alkaras.

Mladi Španac je u septembru osvojio US open, sa 19 godina postao najmlađi teniser na prvom mjestu na ATP listi i pokazao da bi mogla da mu pripadne bliska i daleka budućnost bijelog sporta.

Mnogo toga se dogodilo u tenisu u 2022, pa je to godina u kojoj su sa najveće scene definitivno sišli giganti - Serena Vilijams i Rodžer Federer.

Maks Ferstapen je drugu godinu zaredom stigao do titule u Formuli 1, dok je u Moto GP šampionatu slavio Franćesko Banjaja. To mu je prvi pehar u “kraljevskog klasi” u karijeri.

Bonus video: