Posljednji pozdrav za Pelea, Infantino morao da se pravda zbog selfija

"Pele je neuporediv, kao fudbaler i kao ljudsko biće", rekao je brazilski predsjednik Luiz Injacio Lula da Silva

5675 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Procjena brazilskih medija je da je na ulicama Santosa danas bilo preko 300 hiljada ljudi koji su željeli da posljednji put pozdrave fudbalsku legendu Pelea koji je 29. decembra preminuo u 83. godini.

Povorka je krenula jutros sa stadiona "Urbano Kaldeira", doma Peleovog bivšeg kluba Santosa, a vatrogasno vozilo na kojem se nalazio Peleov kovčeg prolazilo je pored kuće u kojoj živi Peleova 100-godišnja majka Seleste Arantes.

Seleste, inače, pati od kognitivnog oštećenja i nije svjesna smrti svog sina.

"Pele je neuporediv, kao fudbaler i kao ljudsko biće", rekao je brazilski predsjednik Luiz Injacio Lula da Silva.

"Živio kralj", pisalo je na ogromnom transparentu na stadionu Santosa.

Pele je bio u veoma lošem stanju posljednjih dvadesetak dana, nakon što mu je u septembru 2021. godine uklonjen tumor debelog crijeva.

Kralj fudbala je imao samo 17 godina kada je 1958. u Švedskoj odveo "karioke" do prve titula svjetskog prvaka.

Pele
foto: Reuters

Vlada Brazila tada ga je proglasila nacionalnim blagom i zabranila njegov izvoz.

Bio je sa Brazilom šampion svijeta još 1962. i 1970, postigao je 77 golova i drži prvo mjesto na listi strijelaca sa Nejmarom, koji ga je stigao tokom Mundijala u Kataru.

Pele je u karijeri igrao samo za dva kluba.

Bio je član Santosa, za koji je nastupao od 1956. do 1974. i dao 504 gola, te Njujork Kosmosa.

"Prije Pelea, desetka je bila samo broj. Negdje sam to pročitao, ali ta rečenica - koliko god bila lijepa - nepotpuna je. Rekao bih da je prije Pelea fudbal bio samo sport. Pele je promijenio sve", napisao je Nejmar u noći kada je Pele preminuo.

Pele
foto: Reuters

Od Pelea se u Brazilu danas oprostio i predsjednik Fife Đani Infantino, koji je kasnije morao da se pravda zbog selfija koji je uslikao pored otvorenog kovčega.

"Želim da pojasnim da sam bio i počastvovan što su me saigrači i članovi porodice velikog Pelea pitali da li mogu da napravim nekoliko fotografija sa njima. I očigledno sam odmah pristao. Što se tiče samog selfija, Peleovi saigrači su tražili da ga napravimo svi zajedno, ali nisu znali kako to da urade. Uzeo sam telefon jednog od njih i slikao sve nas za njega. Toliko poštujem i divim se Peleu i ne bih uradio ništa što bi bilo nepoštovanje na bilo koji način", napisao je Infantino.

Bonus video: