Oštre kritike brazilskim fudbalskim zvijezdama jer nisu došle na sahranu Pelea

Samo jedan fudbaler iz šampionskih generacija Brazila 1994. i 2002. godine prisustvovao je sahrani - u pitanju je Mauro Silva

5108 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Navijači su oštro kritikovali brazilske fudbalske zvijezde, bivše i sadašnje, jer se nisu pojavile na sahrani legendarnog Pelea već su se od njega oprostile putem društvenih mreža.

Trostruki svjetski prvak Pele sahranjen je u utorak, nakon što je više od 230.000 njegovih poklonika prošlo pored kovčega sa njegovim posmrtnim ostacima na stadionu Santosa. Pele je umro prošlog četvrtka poslije duge borbe sa rakom.

Navijači su očekivali da bivši igrači Santosa poput Nejmara, Rodriga i Đovanija prisustvuju sahrani, ali i da nekadašnji bivši asovi Ziko, Romario, Ronaldo, Kaka i Ronaldinjo Gaučo dođu da odaju poslednju počast.

Poslije sahrane ljuti navijači su porukama preplavili društvene mreže.

Niko od brazilskih reprezentativaca koji su 2002. godine osvojili Svjetsko prvenstvo nije došao. Jedan od njih, Kaka, kritikovan je pošto se u jednom intervjuu u decembru požalio da Brazilci ne poštuju svoje sportske heroje koliko poštuju strance.

"Nisi se čak ni pojavio na sahrani čovjeka koji je ti je popločao put da imaš život kakav imaš", naveo je navijač Žoao Vitor Kustodio na objavi koju je Kaka postavio na Instagramu o Peleu, koja je privukla više od 5.000 komentara, uključujući i one o odluci da ne prisustvuje sahrani.

Na Nejmarovoj objavi, u kojoj žali zbog Peleove smrti, jedan navijač je napisao: "Lako je reći, ali poslao si oca i nisi došao". Nejmar je poslije toga ograničio komentare samo na ljude koje poznaje.

Nijedan strani fudbaler nije došao u Brazil da oda poštu, kao ni na sahranu.

Bivši reprezentativac Mauro Silva bio je jedini predstavnik reprezentacije koja je 1994. godine osvojila Svetsko prvenstvo u SAD. On je trenutno funkcioner u Fudbalskom savezu Sao Paola.

Neki od Peleovih saigrača osvajača Mundijala iz 1958, 1962. i 1970. godine nisu mogli da prisustvuju, kao 91-godišnji Mario Zagalo, kao i ostali poput Roberta Rivelina koji je bio suviše uznemiren.

Čini se da navijači ne vjeruju onima koji su rekli da su pokušali, ali da nisu stigli na vrijeme u Santos, kao Kafu.

"Na žalost i sa mnogo tuge nisam mogao da prisustvujem Peleovoj sahrani, bio sam na drugoj strani svijeta na poslu. Letovi za Brazil bili su u jutarnjim satima u srijedu i u Brazil sam mogao da stignem sjutradan. Da li to mijenja ono što osjećam prema Peleu ili ono što predstavlja za mene i fudbal? Nikada", naveo je Kafu.

Rivaldo, koji živi u SAD, rekao je da nije siguran da li bi prisustvovao sahrani čak i da je bio u Brazilu. "Ne volim tada da odajem poštu i nisam protiv onih koji to rade. Upoznao sam Pelea, bio sam sa njim mnogo puta i imao sam priliku da mu odam počast tokom života", naveo je on.

Od istaknutijih brazilskih igrača, koja imaju vezu sa Santosom, nisu se pojavili Ze Roberto iz Bajerna iz Minhena, Elano iz Mančester sitija i Paulo Roberto Falkao iz Rome.

Osim iz Santosa, samo nekoliko aktivnih fudbalera i rukovodilaca brazilskih klubova prisustvovali su sahrani.

Bonus video: