Preminuo Đanluka Vijali

Vijali je bolovao od raka pankreasa, koji mu je otkriven 2017. godine

32946 pregleda 29 komentar(a)
Vijali, Foto: Shutterstock
Vijali, Foto: Shutterstock

Legendarni italijanski fudbaler Đanluka Vijali preminuo je danas u 59. godini, javlja Gazeta.

Vijali je bolovao od raka pankreasa, koji mu je otkriven 2017. godine i prošao je dva kruga hemoterapija.

On je krajem godine hospitalizovan u Londonu, jer mu se pogoršalo zdravstveno stanje. Koliko je situacija bila ozbiljna govori i činjenica da je iz Kremone u London tada otišla i njegova 87-godišnja majka Marija Tereza.

Vijali je igračku karijeru počeo u Kremonezu, gdje je igrao od 1980. do 1984. godine.

Iz Kremonezea je otišao u Sampdoriju odakle je 1992. prešao u Juventus, a četiri godine kasnije u Čelsi.

Sa Sampdorijom je osvojio Seriju A 1991. godine, kao i tri italijanska Kupa, a 1992. godine igrao je finale Lige šampiona.

Sa Juventusom je 1993. godine osvojio Kup Uefa, a dvije godine kasnije duplu krunu, da bi 1996. godine podigao i pehar Lige šampiona.

Đanluka Vijali
foto: Reuters

U dresu Čelsija je kao igrač-menadžer do trofeja u Kupu pobjednika kupova 1998. godine. Osvojio je Liga kup, Superkup Evrope i FA kup.

Bio je italijanski reprezentativac, a sa "azurima" ima bronzu sa Mundijala 1990. godine.

Bio je menadžer Čelsija, a radio je i u stručnom štabu italijanske reprezentacije. Bio je pomoćnik Robertu Manćiniju i zajedno su vodili Italiju do evropske titule prošle godine.

Sa Manćinijem je bio veliki prijatelj i van terena, a prijateljstvo datira još iz igračkih dana, kada su nosili dres Sampdorije.

Manćini i Vijali su u novembru zajedno gostovali kod Fabija Facija, u popularnoj emisiji “Che tempo che fa”, kada se Vijali podsjetio zagrljaja sa Manćom zbog osvajanja titule prvaka Evrope na “Vembliju”, gdje su 1992. sa Sampdorijom izgubili finale Kupa evropskih šampiona od Barselone.

”U tom zagrljaju bilo je i sjećanja na poraz na ‘Vembliju’ u finalu od Barselone, radosti što smo postigli neočekivan uspjeh i straha za moje zdravstveno stanje. Toliko osjećanja je stalo u jedan udarac. Bio je prelijep zagrljaj, ljepši od pasova koje sam davao Manćiniju da postigne golove”, uz osmijeh je govorio Vijali.

Bonus video: