Sampdorija se oprostila od Vijalija: Bolji si od Pelea

Italijanski fudbaler preminuo je danas u 59. godini, a bolovao je od raka pankreasa

4993 pregleda 0 komentar(a)
Vijali, Foto: Reuters
Vijali, Foto: Reuters

Fudbalski klub Sampdorija oprostiio se danas od Đanluke Vijalija, koji je preminuo u 59. godini.

Vijali je bolovao od raka pankreasa, koji mu je otkriven 2017. godine.

Italijanski fudbaler je za Sampdoriju igrao od 1984. do 1992. godine. Sa timom iz Đenove osvojio je Skudeto, tri italijanska Kupa i Kup pobjednika kupova.

"Već postoje oni koji te zamišljaju između Paola Mantovanija i Vujadina Boškova, srećni što te ponovo grle, ali podjednako zadivljeni što te ponovo vide tako brzo. Da, prerano. Kažu da nikada niste spremni da se oprostite od saputnika i, nažalost, to je istina. Tvoj saputnik – kako si odlučio da ga nazoveš – natjerao te je da izađeš iz voza u 58, neslavno ugrabivši kartu za nove horizonte i ciljeve. Ulaznica za život koja je, ipak, vrijedjela malo za sve navijače Sampdorije.

Povezani članci

06. Januar 2023.

Preminuo Đanluka Vijali

Zajedno smo prešli dug put, odrastali i tragali, pobjeđivali i sanjali. Stigao si mali dječače, pozdravljamo te čovječe. Pamtićemo te kao dječaka i nemilosrdnog centarfora, jer su junaci svi mladi i lijepi, a ti si od tog ljeta 1984. naš heroj. Jak i lijep, sa onim brojem 9 odštampanim na poleđini i italijanskom zastavom ušivenom na srcu. Najjači vođa Sampdorije, uparen naprijed sa vašim blizancem Bobijem Golom. U tri riječi: jedan od nas.

Nećemo zaboraviti tvoj 141 gol, tvoje udarce iznad glave, tvoje košulje od kašmira, tvoju minđušu, tvoju platinasto plavu kosu, tvoju Ultras bombarder. Toliko si nam dao, mi smo ti dali toliko: da, bila je to ljubav, recipročna, beskonačna. Ljubav koja neće umrijeti danas sa tobom. Nastavićemo da te volimo i obožavamo jer si – kao što dobro znaš– bolji od Pelea. I zato što je, uprkos svemu, našoj lijepoj sezoni suđeno da se nikada ne završi. I dalje će da sija na onom nebu zaokruženom plavom na kojoj si se ti, Luka, zauvijek potpisao. "Za koga?". "Za nas!", stoji u oproštajnom pismu Sampdorije.

Bonus video: