Osimenu je sve lakše uz majstora kakav je Hviča

Igrači koji su obilježili evropski fudbalski vikend

3187 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Beta/AP
Foto: Beta/AP

Ako ovo zaista bude ta godina za Napoli, već sada može da se "nacrta" ko bi bili junaci Skudeta koji se u gradu pod Vezuvom još od 1990. godine.

Viktor Osimen igra vrhunsku sezonu, vjerovatno sve to ima veze s činjenicom da je ljetos u Napulju dočekao saigrača koji mu je olakšao život protiv odbrana širom Italije - sada je tu Hviča Kvarachelija, majstor za kojeg nema lijeka.

Gruzin je početkom 2023. odigrao najslabiji meč u sezoni, bio je nemoćan protiv defanzivaca Intera, ali je derbi sa Juventusom pokazao da je okršaj sa "nerazurima" bio samo incident i da je krilni napadač nezadrživ.

Osimen i Hviča su radili šta su htjeli u duelu sa Juveom - Napoli je slavio 5:1, Nigerijac je dao dva gola i jednom asistirao, dok je Kvarachelia bio strijelac i dva puta asistent. "Azuri" poslije 18 kola imaju devet bodova više od Milana, 10 od Intera i Juventusa...

Predstavljamo igrače koji su obilježili evropski fudbalski vikend:

GOLMAN

Ramsdejl (Arsenal) - hrabrost Mikela Artete da donosi krupne odluke bila je očigledna još u avgustu 2021. kada je platio skoro 35 miliona eura za mladog čuvara mreže Šefild junajteda.

Ramsdejl je potom zauzeo mjesto iskusnog Bernda Lena, a sada je jedan od stubova novog Arsenala, možda i šampionskog. Imao je dvije fantastične odbrane protiv Totenhema, na kraju je dočekao i da ga napadnu navijači najvećeg rivala.

Aron Ramsdejl
foto: Reuters

ODBRANA

Malasija (Mančester junajted) - strpljivo je čekao šansu, otvorila mu se onog momenta kada je Erik ten Hag odlučio da Luka Šoa pomjeri na poziciju štopera. Doskorašnji fudbaler Fejnorda se polako navikava na sve ono što traži Premijer liga.

Zinčenko (Arsenal) - bek, vezista, krilo... Nema pozicije koja je strana Ukrajincu. "Osjetio" ga je Pep Gvardiola u Sitiju, odakle ga poznaje i sam Arteta kod kojeg Zinčenko ima ulogu jednog od lidera.

SREDINA

Gavi (Barselona) - njegov radijus kretanja je bio takav da veterani poput Luke Modrića i Tonija Krosa nisu mogli da pariraju mnogo mlađem rivalu.

Vezni red Barse je u nedjelju u Rijadu nadmudrio "kraljevski klub", Gavi je pečatirao pobjedu golom i asistencijom.

Usman Dembele, Gavi, Barselona
foto: Reuters

Edegor (Arsenal) - kada je iza njega tandem Tomas Parti - Granit Džaka, Norvežanin ima svu slobodu ovog svijeta da kreira Arsenalove napade.

Uživao je na terenu protiv Sparsa, pogodio za 2:0 i vodio "tobdžije" do pobjede koja im je donijela osam bodova prednosti u odnosu na Siti.

Ojarzabal (Sosijedad) - deset mjeseci ga nije bilo zbog teške povrede, a povratak na teren je proslavio pogotkom u baskijskom derbiju - Sosijedad je savladao Atletik i ubjedljivo je treći na tabeli La Lige.

Marč (Brajton) - Liverpul se nije pitao ništa u Brajtonu, domaćin je dominirao od prvog minuta i rutinski slavio 3:0 - 28-godišnji Englez je dva puta matirao Alisona Bekera.

NAPAD

Osimen (Napoli) - Juventus je u derbi ušao nakon osam pobjeda i osam utakmica bez primljenog gola, a onda je odbrana "stare dame" morala da se nosi sa mišićima i klasom Nigerijca. Dao im je dva gola, upisao je i asistenciju u ubjedljivoj pobjedi 5:1.

Kvarachelia (Napoli) - nastavio je u ritmu u kojem igra od početka sezone. Kakav je samo posao napravio Napoli za desetak miliona eura, Gruzin je vjerovatno najbolja kupovina u Evropi ljeta 2022.

Rašford (Mančester junajted) - odigrao je sedam mečeva u dresu Junajteda nakon Mundijala i bio strijelac osam puta, za vikend je donio velika tri boda protiv Sitija. Nema više Kristijana Ronalda, Rašford je sada udarna snaga "crvenih đavola".

Markus Rašford
foto: Reuters

Saka (Arsenal) - kompletna sezona, kao i Mundijal u Kataru, govore da je Saka najbolji engleski fudbaler u ovom trenutku. Doprinio je kod prvog gola protiv Totenhema i svih 90 minuta mučio Rajana Sesenjona po desnoj strani.

Bonus video: