Britanski multimilijarder kupuje giganta s Old traforda

Mančester junajted je već 20 godina u rukama porodice Glejzer, koja razmišlja o prodaji

8921 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Britanska multinacionalna kompanija Ineos, koju je 1998. osnovao Džim Retklif (70), zvanično je ušla u proces nadmetanja za kupovinu engleskog fudbalskog velikana Mančester junajteda, potvrdio je portparol ovog hemijskog giganta.

"Mogu da potvrdim da smo se službeno uključili u proces".

Sadašnji vlasnici "crvenih đavola", američka porodica Glejzer, u novembru je objavila da su počeli da razmatraju opcije vezane za budućnost kluba sa Old traforda, uključujući nova ulaganja ili potencijalnu prodaju, 17 godina nakon što su kupili 20-ostrukog šampiona Engleske.

Britanski "Tajms", koji je prvi objavio ovu vijest, naveo je da će službene ponude početi da stižu na "Old traford" narednog mjeseca, kao i to da bi Junajted mogao da promijeni vlasnika do kraja sezone. Očekuje se i interes iz Sjedinjenih Američkih Država, s Bliskog istoka i iz Azije.

Retklifovo bogatstvo se procjenjuje na više od 15 milijardi funti.

Ineos je četvrta najveća hemijska kompanija na svijetu, a njen vlasnik je jedan od najbogatijih Britanaca. U dvadesetak godina kompanija je izrasla u giganta s 19 hiljada zaposlenih i godišnjim prometom većim od 60 milijardi dolara. Retklif je poznat po tome što je davao podršku opciji britanskog napuštanja Evropske unije.

Mančester junajted je, u međuvremenu, obezbijedio je svoj prostor na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, ali iz kluba uvjeravaju da to ne znači da žele po svaku cijenu da pridobiju potencijalne kupce među brojnim milijarderima koji ove nedjelje dolaze u poznato švajcarsko skijalište.

Bivši golman Junajteda i ambasador kluba Peter Šmahjel istakao je da je tom klubu mjesto u Davosu.

Bonus video: