Sudije će publici pravdati odluke

Sudije će na predstojećem Svjetskom klupskom prvenstvu u Maroku objašnjavati publici razloge odluka donijetih VAR sobi

5102 pregleda 0 komentar(a)
Odluke VAR-a prezentovaće publici na stadionima u Maroku, Foto: Privatna arhiva
Odluke VAR-a prezentovaće publici na stadionima u Maroku, Foto: Privatna arhiva

Sudije će na predstojećem Svjetskom klupskom prvenstvu u Maroku objašnjavati publici razloge donijetih odluka do kojih su došli pomoću VAR sistema, saopštio je danas Međunarodni bord fudbalskih asocijacija (IFAB).

Jedna od velikih frustracija oko VAR-a, posebno među navijačima na tribinama, bio je nedostatak komunikacije o tome kako je odluka donijeta.

Zato je IFAB, zadužen za promjenu fudbalskih pravila, na današnjem sastanku odobrio probni sistem tokom kojeg će arbitri javno navijačima objašnjavati donijete odluke.

Član upravnog odbora IFAB i izvršni direktor Fudbalskog saveza Engleske (FA) Mark Bulingem je pojasnio da će komunikacija izmedđu sudije na terenu i VAR sobe ostati tajna, ali da će odluka koju su donijeli biti prenijeta publici tokom utakmica u Maroku.

"Mislimo da je to važno u smislu transparentnosti, prije svega za publiku na stadionu, koja trenutno ne dobija dovoljno informacija o tome šta se dešava sa odlukama", rekao je on, prenosi Skaj sport.

Ako probni period bude uspješan, ovo pravilo bi moglo da se proširi i na druga takmičenja Međunarodne fudbalske federacije (Fifa) kasnije tokom godine, uključujući i Svjetsko prvenstvo za žene, naveo IFAB, zadužen za promjenu fudbalskih pravila.

Svjetsko klupsko prvenstvo održaće se od 1. do 11. februara u Maroku.

Bonus video: