Žestoka kazna za Juventus - "staroj dami" oduzeto 15 bodova!

Bivši čelnici Juventusa koristili su transfere da vještački poveća bilans u poslovanju kluba, a epilog je stigao večeras - ekipa pada na 10. mjesto, praktično bez šansi da se domogne Lige šampiona

28965 pregleda 22 komentar(a)
Navijači Juventusa, Foto: Reuters
Navijači Juventusa, Foto: Reuters

Žestoka kazna za Juventus - "staroj dami" biće oduzeto čak 15 bodova u aktuelnoj sezoni Seriji A zbog načina na koji su doskorašnji čelnici kluba obračunavali transfere igrača.

Oni su koristili transfere da vještački povećaju bilans u poslovanju kluba.

Ostavke su zbog toga krajem novembra podnijeli predsjednik Andrea Anjeli, potpredsjednik Pavel Nedved i još nekoliko njihovih najbližih saradnika, ali je istraga nastavljena.

Sada je dobila epilog - Juventus će pasti na pad na 10. mjesto, ostaće mu samo 22 boda, što će Torineze praktično otpisati iz borbe za plasman u Ligu šampiona.

"Stara dama" ima pravo žalbe.

Odlučeno je, takođe, da se Anjeli suspenduje na dvije godine kada je u pitanju rad u fudbalu, a još više - dvije i po, dobio je bivši sportski direktor Juventusa, a sada Totenhema, Fabio Paratići.

Kazna će važiti i u Engleskoj.

Italijanski fudbalski tužilac Đuzepe Ćini zatražio je jutros kaznu od devet bodova, ali je sud Fudbalskog saveza (FIGC) odlučio da ona bude još veća - 15.

U dokumentu odbrane na 73 strane Juventusovi advokati su istakli da Fudbalski savez Italije nije uveo kriterijume za uspostavljanje fer procjene u ugovorima o prodaji fudbalera.

Dobitak od transfera igrača ide direktno na račun kluba, dok trošak kupovine fudbalera može da se rasporedi tokom trajanja ugovora, čime se stvarao prostor za manipulisanje u bilansu stanja putem naduvanih procjena, što su u Juventusu, očigledno, bezrezervno koristili.

Bonus video: