Predsjednik UEFA: Da bi promijenili fudbal, potrebna nam je podrška političara

“Čuo sam da su značajne političke figure, poput Angele Merkel, kazale da je potrebno da sport postane čistiji i bolji. Ne bih dodao nijednu riječ, ali nama je potrebno zeleno svijetlo sa tih adresa da krenemo u reforme”, rekao je Čeferin
0 komentar(a)
Aleksandar Čeferin, Foto: Beta
Aleksandar Čeferin, Foto: Beta
Ažurirano: 20.09.2017. 12:47h

Predsjednik UEFA Aleksandar Čeferin kazao je da je otvoren za promjene u transfer politici, te da je neophodno napraviti nova pravila za regulisanje fudbalskog tržišta, ali da se reforme ne mogu sprovesti bez podrške političara.

On je na Kongresu UEFA u Ženevi pozvao najmoćnije evropske lidere da se uključe u “fudbalska pitanja”.

“Čuo sam da su značajne političke figure, poput Angele Merkel, kazale da je potrebno da sport postane čistiji i bolji. Ne bih dodao nijednu riječ, ali nama je potrebno zeleno svijetlo sa tih adresa da krenemo u reforme”, rekao je Čeferin.

Ljeto iza nas donijelo je buru na fudbalskom tržištu, i transfere Nejmara i Mbapea, koji su vrijedni ukupno 400 miliona eura.

“Ako evropska i nacionalna legislativa bude dozvolila mi možemo da sprovedemo niz mjera, kojima možemo da regulišemo takve stvari i pojave”, kazao je predsjednik UEFA.

Kakve su to mjere...

“Limitiranje zarada, promjena finansijskog fer-pleja, reforma transfer sistema, uspostavljanje finansijskih institucija za kontrolu protoka novca, ograničavanje pozajmica... Mnogo je toga što možemo da uradimo, ali samo ako dobijemo podršku država i njihovih pravnih sistema”, kazao je Čeferin.

Bonus video: