Igrači koji su obiježili evropski vikend: Džoker Nketia, majstor Zinčenko

Kako se Arsenaov mladić pobrinuo da se ne osjeti povreda Gabrijela Žezusa

1511 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Naizgled bezazlena povreda Gabrijela Žezusa tokom Mundijala je prijetila da uništi ambicije koje je ove sezone pred sobom postavio Arsenal.

Moglo je da bude tako, mnogi su vjerovali i da će se to dogoditi, ali "tobdžije" u timu imaju mladića koji je savršeno svjestan uloge koju ima kod menadžera Mikela Artete.

U pitanju je Edi Nketia, prirodna zamjena za Brazilca, 23-godišnjak koji je ljetos pored nekoliko primamljivih ponuda iz Premijer lige izabrao da produži ugovor sa Arsenalom. Igleda da nije pogriješio...

Nketia je iz uloge rezerve postao džoker, Žezusa je odmijenio sa četiri gola u ligi nakon pauze zbog Mundijala, a posljednja dva je postigao za vikend u derbiju protiv Mančester junajteda.

Bio je strijelac za 1:1, onda i za 3:2 u 90. minutu, pa Arsenal i dalje sigurno drži prvo mjesto na tabeli - sa pet bodova i utakmicom manje od Mančester sitija.

Predstavljamo igrače koji su obilježili evropski fudbalski vikend:

GOLMAN

Guaita (Kristal Palas) - tim Patrika Vijeire je bio na mukama protiv Njukasla, pravo je čudo kako je meč završen 0:0. Španski golman je bio apsolutni junak domaćina na "Selhrst parku".

ODBRANA

Zinčenko (Arsenal) - Arteta je znao koga dovodi u sistem Arsenala. Uloga Ukrajinca na terenu se mijenja iz minuta u minut, pa je više vezista nego lijevi bek, nešto kao Žoao Kanselo i Riko Luis kod Pepa Gvardiole u Mančester sitiju.

Zinčenkova napadačka partija protiv Junajteda je jednostavno bila savršena.

Di Lorenco (Napoli) - napadači "azura" su promašivali u prvom poluvremenu protiv Salernitane, onda je lideru Serije A put do pobjede pokazao kapiten.

SREDINA

Lukman (Atalanta) - jedan od igrača koji od početka sezone u Italiji pravi razliku. Lukman je za vikend dao dva gola Juventusu, drugi je strijelac Serije A - prvi do dominantnog Viktora Osimena.

Rejna (Borusija Dortmund) - dugo se pričalo o njemu nakon Mundijala, najmanje su to bile fudbalske teme. Amerikanac je donio trijumf “milionerima” protiv Augsburga i pokazao da sada misli samo na teren.

Shiri (Keln) - "jarčevi" su pogodili sedam puta mrežu Verdera. Vezista iz Tunisao je bio dvostruki strijelac, upisao je i asistenciju.

NAPAD

Nketia (Arsenal) - džoker Mikela Artete. Nije mu ni toliko teško da ulazi u šanse igrajući u timu u kojem svih 10 igrača u polju “dave” protivnika.

Haland (Mančester siti) - fascinantno zvuči podatak da je ove sezone na 19 utakmica postigao čak 25 golova u Premijer ligi. Još više šokira činjenica da je sam pogodio više puta nego, na primjer, kompletan tim Čelsija (22).

Benzema (Real Madrid) - Francuz je u 2023. nastavio da trese mreže, postigao je četiri gola u pet mečeva ove godine. Od njegove forme zavise i ambicije velikana.

Dibala (Roma) - poklonio je gol Stefanu El Šaraviju u Speciji. Sve ono dobro što radi Roma u napadu ima pečat argentinskog majstora.

Serlot (Sosijedad) - tim iz San Sebastijana hita ka plasmanu u Ligu šampiona, a norveški napadač kao po navici postiže veoma bitne golove.

Bonus video: